O ručnom radu Tuzlanke svi pričaju: ZiZZa cipele hit među ženama

31.08.2016. 12:57 / Izvor: Akta.ba
O ručnom radu Tuzlanke svi pričaju: ZiZZa cipele hit među ženama
OTVORI GALERIJU

U svake cipele uloženo je mnogo ljubavi i svaki par cipela ima svoju priču.

Zahvaljujući Tuzlanki Zerini Gegić ručno rađene cipele koje su godinama bile cijenjene i nešto po čemu je naša zemlja poznata neće otići u zaborav. Za manje od godinu cipele nastale iz ZiZZa radionice postale su hit među ženama.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže da želi da ovaj zanat oživi i da na našoj modnoj sceni se proširi i ovaj segment modnog svijeta.

U svake cipele uloženo je mnogo ljubavi i svaki par cipela ima svoju priču.

Prisjećajući se početaka kaže kako je njen put bio težak i trnovit. Bilo je teško doći do neophodnih informacija, ali s vremenom se to dodaje zaboravi i pamte se samo lijepa, pozitivna iskustva.

Ideje pronalazi svuda oko sebe, u prirodi, historiji, umjetnosti, raznim životnim situacijama. Izrada jednog modela cipela počinje idejom koju prenosi na papir,odnosno dizajnom, zatim taj isti dizajn modelar razrađuje, pravi šablone po kojima se koža kroji i šije. Dalji rad je prepušten majstorima (obućarima sa iskustvom u ručnom radu) koji donose krajnji proizvod. Svaka od ovih etapa se odvija u različitim gradovima (Tuzla, Gračanica, Sarajevo ) što daje posebnu draž cipelama.

Zizza cipele su trenutno dostupne u Tuzli na više lokacija, u prodajnom objektu Valens, LE SCARPE (Mercator-Konzum) te novootvoreni concept store IMANI Made In BiH.  Cipele se mogu kupiti i u Sarajevu u prodajnom objektu Salon obuće Fontana, a Zizza cipele se mogu naručiti i putem facebook stranice a uskoro i putem web stranice.

Zerina uskoro planira otvoriti i nova prodajna mjesta.

"Zasad smo zadovoljni postignutim rezultatima jer smo tek nešto više od pola godine prisutni na tržištu. Naši kupci su mlade dame i žene srednjih godina koje su zainteresovane za unikatan dizajn, ručni rad i kvalitet", kaže Zerina, naglašavajući kako su sve njene cipele unikatnog dizajna, urađene od najkvalitetnijih materijala.

Iako mnogi ovi posao smatraju muškim, Zerina kaže kako ne misli tako.

"Proizvodnja obuće je i muški i ženski posao. Smatram da žena ipak najbolje zna kakve su to idealne cipele. Činjenica da neki misle suprotno me motiviše da pokažem kako ovo nije samo muški posao", pojašnjava Zerina.

Sredinom mjeseca septembra iz njene radionice izlazi kolekcija jesen/zima 2016 sa novim modelima. Također planira i da se predstavina fashion weeku kao i da proširi tržište na Hrvatsku i Srbiju.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti