Obavezna pre-registracija objekata za proizvodnju hrane koji izvoze u SAD

07.10.2014. 14:10 / Izvor: eKapija.ba
Obavezna pre-registracija objekata za proizvodnju hrane koji izvoze u SAD

Objekti za proizvodnju hrane koji izvoze hranu u SAD i koji podliježu registraciji trebaju obnoviti registraciju pri američkoj Agenciji za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) u periodu od 1. oktobra do 31. decembra 2014.

Objekti za proizvodnju hrane koji izvoze hranu u SAD i koji podliježu registraciji trebaju obnoviti registraciju pri američkoj Agenciji za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) u periodu od  1. oktobra do 31. decembra 2014. 

Prema članu 102. američkog  Zakona o modernizaciji sigurnosti hrane, svi domaći i strani objekti koje se bave proizvodnjom, preradom, pakovanjem ili skladištenjem hrane, sirovina za preradu, hrane za kućne ljubimce ili dodataka prehrani su u obavezi da obnove svoju registraciju kod FDA svake druge godine, javlja Vanjskotrgovinska komora BiH.

Američka carinska i granična služba (U.S. Customs and Border Protection) navodi  da će pošiljke iz objekata koji nisu registrovani  ili ne obnove registraciju, od  1. januara 2015. godine  vjerovatno biti zadržane u luci po dolasku u SAD.  FDA podsjeća da će američki uvoznici koji podnose prethodne obavijesti o uvozu  pošiljaka hrane morati dostaviti informaciju da su  objekti iz kojih se hrana uvozi uredno zavrsili registraciju kod FDA.

Objekti se mogu prijaviti online, putem pošte ili faksom, ali FDA ohrabruje online registraciju. 

U nastavku pogledajte linkove o tome kako da registrujete svoj objekt ili obnovite registraciju:

• Uputstvo i regulative:  Guidance and Regulation

• Registracija objekata za proizvodnju hrane: Food Facility Registration

• Registracija konzerviranih zakiseljenih i slabo-kiselih proizvoda:  Acidified and Low-Acid Canned Foods (LACF) Registration

• Registracija proizvođača jaja: Shell Egg Producer Registration

FDA je pripremila i vodič kako bi olakšala proces registracije, uključujući i obnavljanje dvogodišnje registracije:

- Što trebate znati o registraciji objekata za proizvodnju hrane – vodič za usklađivanje – vodič je ažuriran u 2012. godini  zbog Zakona o medernizaciji sigurnosti hrane  i sadrži informacije o tome koji objekti se trebaju registrovati i koji mogu biti izuzeti, koliko se često objekti moraju registrirati i obnoviti registracija, kada FDA može obustaviti registraciju, i kako objekti mogu podnijeti prijavu za registraciju i za obnavljanje registracije.

- Pitanja i odgovori u vezi sa registracijom objekata za prozvodnju hrane (peto izdanje” je ažuriran u 2012. godini i sadrži pitanja i odgovore u vezi sa registracijom objekta za proizvodnju hranu.

- Neophodnost razvrstavanja proizvoda u kategorije prilikom registracije objekata koji proizvode hranu sadrži informacije o kategorijama prehrambenih proizvoda koje sadrži formular za registraciju objekta koji proizvode hranu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti