Obavljena javna rasprava: Novine u novom Zakonu o radu

20.11.2012. 15:00 / Izvor: eKapija.ba
Obavljena javna rasprava: Novine u novom Zakonu o radu

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, sukladno zaključcima oba doma Parlamenta FBiH, organiziralo javnu raspravu o Nacrtu zakona o radu, koja je trajala 60 dana na području svih županija Federacije BiH.

Završna rasprava je održana 23. travnja ove godine na kojoj su sudjelovali predsjednici sindikata, udruženja poslodavaca, gospodarskih komora, gospodarskih društava, banaka, javnih ustanova, nevladinih organizacija, inspekcijskih organa i drugih.

"Stoga se može reći kako je rasprava bila sveobuhvatna i osigurala je učešće velikog broja pravnih i fizičkih osoba. Sve prispjele primjedbe i kritike su razmatrane te su u velikoj mjeri i prihvaćene", navodi se u saopćenju Federalnog ministrstva rada i socijalne politike.

Tako je dato 120 primjedbi od ukupno 181 članka, koliko je Nacrt sadržavao, te su se sve primjedbe sugestije i prijedlozi odnosili na jasniju formulaciju pojedinih odredbi koje donose poboljšanju teksta u konačnici.

Prihvaćene su mnoge primjedbe koje su korigirane i jasnije precizirane te su prihvaćeni zahtjevi da se odredbama Nacrta, koje reguliraju primjenu najpovoljnijeg prava, izbriše tekst koje je davao mogućnost da se kolektivnim ugovorom utvrde nepovoljna prava od prava utvrđenim ovim zakonom.

U cilju bolje zaštite mladih radnika koji se po prvi put zapošljavaju u svojstvu pripravnika, prihvaćen je prijedlog da se poslodavac i pripravnik mogu dogovoriti o većem iznosu plaće od iznosa utvrđenog u članku 32. stavak 3. Zakona.

Prihvaćena je također sugestija da se radi mogućih zloupotreba pojam volonterskog rada izostavi iz zakona, a da se umjesto toga predvidi mogućnost stručnog usavršavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Na zahtjev Crvenog križa BiH prihvaćen je prijedlog da se dobrovoljnim davaocima krvi utvrdi pravo na najmanje jedan dan plaćenog odsustva za svako darivanje krvi, a prema važećim propisima iz oblasti zdravstva te medicinskoj doktrini, dobrovoljnio davanje krvi može se izvršiti najviše dva puta godišnje.

Ponovno je uvedeno pravo radnika da odbije da radi ako mu izravno prijeti opasnost po život i zdravlje, upravo zbog toga što nisu sprovedene mjere zaštite na radu i pravo na naknadu plaće kao da je radio.

Ova mjera je u suglasnosti sa Okvirnom direktivom o uvođenju mjera za poboljšanje sigurnosti i zdravlja radnika na radnom mjestu i Konvencijom o zaštiti na radu i radnoj sredini Međunarodne organizacije rada.

Zaštita maloljetnika usklađena je sa odredbama revidirane Europske socijalne povelje, a što je bila obaveza Bosne i Hercegovine nakon što je ratificirala spomenutu povelju.

Kod otkazivanja ugovora o radu zbog ekonomskih, tehničkih ili organizacijskih razloga, novim stavkom propisana je obaveza poslodavca da ponudi uposlenje onim radnicima kojima je otkazao ugovor o radu, ukoliko u razdoblju od jedne godine namjerava zaposliti radnike na istim radnim mjestima.

To su samo neki primjeri, gdje se nastojalo usavršiti ovaj nacrt zakona o radu, a to sve u skladu i duhu Europske unije s kojom Bosna i Hercegovina mora uskladiti svoje zakonodavstvo.

Prijedlog zakona o radu se razmatra na Ekonomsko-socijalnom vijeću u Sarajevu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti