Obećavajuća ekonomija Libije: Broj bh. kompanija u Libiji raste iz mjeseca u mjesec

15.04.2008. 09:55 / Izvor: Oslobođenje
Obećavajuća ekonomija Libije: Broj bh. kompanija u Libiji raste iz mjeseca u mjesec

Otkako su prije nekoliko godina ukinute osamnaestogodišnje sankcije Ujedinjenih nacija, Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija se snažno otvorila za strane investicije.

Vođa libijske revolucije Muamer el-Gadafi odlučio je da pojača ekonomske reforme, te je objavio ambiciozne privatizacijske programe u nastojanju da zemlju što brže reintegrira u svjetsku ekonomiju.

Velike svjetske naftne i gasne kompanije su brzo odgovorile na pozive i već su započele biznis u ovoj zemlji, između ostalih Sheell, ExxonMobil, Total of France, ENI, ali strani kapital u drugim sektorima nešto sporije pristiže.

- Libija je obećavajuća ekonomija. Ovo je povoljno vrijeme za investiranje u našu zemlju, kazao je nedavno libijski ministar finansija Mohamed Ali el-Huwej za The Financial Times.

Ministar El-Huwej ove tvrdnje potkrepljuje reformama koje se provode u Libiji. - Reforma administracije je već počela. Propise adaptiramo prema standardima Evropske unije, našeg glavnog trgovinskog partnera. Krećemo i u reformu poreskog sistema i borbu protiv bespotrebne birokratije, kaže El-Huwej.

Prema njegovim riječima, prioriteti za strane investicije su nafta, gas, telekomunikacije, turizam i uslužni sektor. Otkako se otvorila prema svijetu, ova prijateljska zemlja je sve zanimljivija i bh. kompanijama. Dobri politički i privredni odnosi koje je naša zemlja naslijedila iz vremena bivše zajedničke države trasiraju put za obostrano korisnu saradnju. Energoinvestu, Hidrogradnji, GP Bosni, Bosni S-Oil Company i drugim našim firmama koje uživaju izvanredan ugled u ovoj zemlji pridružuje se sve veći broj kompanija.

Ferhat Šeta, bh. ambasador u ovoj zemlji, kaže da se broj firmi iz naše zemlje koje započinju biznis u Libiji iz mjeseca u mjesec povećava. Strane investitore predvodi Grupacija MIMS, jedan od pionira među stranim ulagačima u ovoj zemlji, koja je oživjela propalu fabriku voćnih sokova Jaffara u blizini Tripolija, a njenim primjerom krenuli su Bosnalijek, GP Put, Dalas, Saniteks, Euroasfalt i drugi. No, uprkos sve većim poslovima koji se sklapaju sa libijskom stranom, ambasador Šeta ističe da su vrata za saradnju zapravo tek odškrinuta.

- Ta saradnja može i mora biti bolja. Mi pritom moramo imati u vidu da se sve naše firme koje posluju ovdje suočavaju sa sve većom konkurencijom domaćih, ali i stranih firmi, kaže Šeta. Velike mogućnosti pruža formiranje mješovitih preduzeća, a na čemu posebno insistira libijska strana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti