Obilježavanje 20 godina rada: Atlantbh dodijelio 20 stipendija studentima iz BiH

17.01.2020. 10:09 / Izvor: Akta.ba

​Povodom obilježavanja 20 godina uspješnog poslovanja, kompanija Atlantbh jučer je dodijelila 20 stipendija za studente IT studijskih programa širom BiH.

Edukacija i usavršavanje mladih je jedan od prioriteta za Atlantbh. Kroz podršku različitim studentskim asocijacijama, mladim snagama na svjetskim takmičenjima, te ABH praksu koju organizuju već 5 godina, kontinuirano nastoje da ulažu u mlade i uspješne buduće IT-ovce.

Pored svih ovih aktivnosti, već drugu godinu zaredom Atlantbh stipendira i IT studente iz različitih dijelova BiH, i to u dvije kategorije: studenti sa izvanrednim uspjehom i studenti iz socijalno ugroženih porodica. Nakon prošlogodišnjih 10 stipendista, kompanija Atlantbh je povodom svog 20. rođendana ove godine, te uspješnih rezultata ostvarenih suradnjom sa nekim od najvećih svjetskih kompanija, udvostručila navedeni broj i odabrala 20 stipendista kojima će u toku godine uplatiti novčana sredstva u ukupnoj vrijednosti od 55 000 KM.

"Softverska industrija ima ogroman potencijal u BiH, a mi svim svojim aktivnostima želimo zadržati mlade u BiH i pokazati da se i u BiH mogu usavršavati, te raditi za najbolje svjetske kompanije. Povodom našeg 20. rođendana ove godine, želimo nagraditi dvosturko veći broj studenata nego što smo to uradili prošle godine. Stipendiranjem studenata koji pohađaju studijske programe usko vezane za IT industriju, nastojimo doprinijeti njihovom daljem obrazovanju i razvoju u ovoj oblasti. Dobili smo, zaista, veliki broj prijava, i žao nam je što svi vrijedni studenti ne mogu dobiti stipendiju. Ipak, veoma smo ponosni na 20 top ranginranih studenata, koji su stigli iz različitih krajeva BiH. Čestitamo svima!", poručuje Milad Čerkić, CEO kompanije Atlantbh.

Azra Kapić, studentica iz Cazina kaže: "Studentica sam Elektrotehnike i informatike u Bihaću i jedna sam od tri sestre blizanke, pa će nam ova stipendija pomoći u školovanju, a uz to biti podsticaj da se još više trudim."

Jedna od studentica Softverskog inženjerstva na Politehničkom fakultetu u Zenici, Lejla Vardo, kaže da bi rado svoju budućnost gradila u BiH: "Stipendija će mi pokriti troškove studiranja, što mi mnogo znači. U budućnosti želim da budem developer, nadam se u Sarajevu, ali defininitivno van BiH ne bih išla. Smatram da se i ovdje može uspjeti i pozitivno utjecati na promjene."

"Trenutno studiram Kompjuterske nauke na SSST. Planiram raditi na svom usaršavanju, a stipendiju ću iskoristiti za kupovinu knjiga, i nekih drugih alata koji će mi omogućuti da postanem bolja u ovom polju. Definitivno se u budućnosti želim baviti programiranjem, a trenutno me zanima programiranje mobilnih aplikacija. Sa timom sam nedavno pobijedila na hackathonu, te želim da nastavim razvijati tu aplikaciju", kaže Dženita Đulović iz Živinica.

Atlantbh se nada da će dodijeljene stipendije studentima biti dodatna motivacija za uspjeh, te da će im pomoći u razvoju i usavršavanju u IT oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti