Obilježavanje Svjetskog dana reciklaže

15.03.2019. 14:55 / Izvor: Akta.ba
Obilježavanje Svjetskog dana reciklaže

Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) implementira projekt pod nazivom "Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u općini Centar".

Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) implementira projekt pod nazivom "Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u općini Centar", i to u periodu od septembra 2018. do juna 2019. godine. 

Projekt je odobren u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Centar. 

Trenutno je u toku kampanja selektivnog prikupljanja ambalaže, ambalažnog otpada i E-otpada putem posuda koje su postavljene od strane operatera „EKOPAK“ d.o.o. (operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom) i "ZEOS eko-sistem" d.o.o. (operater za upravljanje E-otpadom). Posude za selektivno prikupljanje su postavljene u pet osnovnih škola na području općine Centar i to: "Safvet-beg Bašagić", "Hasan Kikić", "Silvije Strahimir Kranjčević", "Nafija Sarajlić" i "Alija Nametak".

Kampanja traje do 20. maja 2019. godine.

Cilj kampanje je, kroz aktivizam građana i škola, dati doprinos selektivnom prikupljanju ambalažnog i E-otpada, unaprijediti svijest i povećati informiranost građana o zaštiti okoliša.

Svjetski dan reciklaže obilježava se 18. marta 2019. godine, a njegovim obilježavanjem teži se promjeni svijesti kod vlasti, privrede, lokalnih zajednica, medija i pojedinaca širom svijeta i pruža im se pomoć da vide reciklažni materijal kao sirovinu, a ne kao otpad. 

Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) poziva građane sa područja općine Centar da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana reciklaže i da selektivno prikupljeni otpad donesu u jednu od pet osnovnih škola. Selektovani ambalažni i E-otpad se može donijeti svaki radni dan u periodu od 9 do 15 sati, a sve do 20. maja 2019. godine. 

Pozivamo građane Općine Centar, da se pridružite obilježavanju Svjetskog dana reciklaže i da selektivno prikupljeni otpad donesu u jednu od 5 osnovnih škola u vremenskom periodu od 9.00 do 15.00 sati. Selektovani ambalažni i e-otpad se može donijeti svaki radni dan u 5 škola, u istom periodu, sve do 20 maja 2019. godine. 

U nastavku pogledajte video džingl za aktuelnu kampanju selektivnog prikupljanja ambalažnog i e-otpada u Općini Centar.

 
🆕 ODLOŽITE SVOJ E-OTPAD U OPĆINI CENTAR

🆕 ODLOŽITE SVOJ E-OTPAD U OPĆINI CENTAR Svi građani svoje stare aparate i ostale električne uređaje, zajedno sa ambalažnim otpadom, mogu propisno odložiti u naše palete i kontejnere na sljedeće lokacije: ✅Osnovna škola Alija Nametak ✅Osnovna škola Safvet-beg Bašagić ✅Osnovna škola Hasan Kikić ✅Osnovna škola Nafija Sarajlić ✅Osnovna škola Silvije Strahimir Kranjčević Sarajevo Svaki radni dan od 09-15 sati do 20. maja 2019. godine

Posted by ZEOS eko-sistem on Friday, March 15, 2019

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti