Obilježeno 60 godina TE Tuzla: Dug razvojni put i Blok 7 kao budućnost ​

24.09.2019. 15:20 / Izvor: Akta.ba
Obilježeno 60 godina TE Tuzla: Dug razvojni put i Blok 7 kao budućnost ​

Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla je podsjetio da se proces proizvodnje odvijao kontinuirano i bez prekida od osnivanja.

Jubilej 60 godišnjica Termoelektrane  ¨Tuzla, obilježen je 24. septembra 2019. godine, podsjećanjem na dug razvojni put Termoelektrane Tuzla, predstavljanjem projekata koji su budućnost najvećeg proizvođača električne energije u BiH, podjelom priznanja zaslužnim pojedinicima i polaganjem cvijeća na spomenik radnicima poginulim u odbrambeno -  oslobodilačkom ratu.

Obilježavanje ovoga značajnog jubileja vezuje se za 24. septembar 1959. godine, kada je Narodni odbor Sreza Tuzla donio Rješenje o osnivanju Termoelektrane u izgradnji Lukavac sa sjedištem u Tuzli.

Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla je podsjetio da se proces proizvodnje odvijao kontinuirano i bez prekida od osnivanja. 

"Energetska neovisnost, zasnovana na efikasnim i ekološki prihvatljivim procesima proizvodnje energije, može se porediti sa državnim i teritorijalnim suverenitetom te je neophodno realizovati projekte kao što su izgradnja Bloka 7 i revitalizacija Bloka 6 sa izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova.  Zato nam je potrebna odlučnost i snaga naših prethodnika da realizujemo projekte koje će koristiti buduće generacije i koji će stvoriti pretpostavke za kvalitetan život na ovom prostoru", istakao je direktor Džananović.

Danas kada slavimo ovaj značajan jubilej iz Vijeća ministara BiH  stiglo nam je potpisano pismo podrške za izgradnju Bloka 7 TE ¨Tuzla¨, tako da sa posebnim zadovoljstvom mogu najaviti da će za otprilike mjesec dana početi  pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 - najveće poslijeratne investicije u energetskom sektoru,  rekao je dr. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u JP Elektroprivreda BiH. Zamjenski Blok 7 koji će biti projektovan po najsavremenijim BAT tehnologijama, uz stabilnost proizvodnje električne energije, osiguraće i dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova kao i kontinuitet proizvodnje uglja i budućnost rudnika.

Govoreći o dugom putu razvoju TE Tuzla, Bajazit Jašarević generalni direktor JP Elektroprivreda BiH  i direktor TE ¨Tuzla u dva mandata, istakao je požrtvovanost svih uposlenika TE Tuzla u realizaciji razvojnih cijeva,  zahvaljujući  čemu je Termoelektrana sa svojih 60 godina rada ponos ne samo Tuzle već i cijele države. 

Denijal Tulumović, premijer Tuzlanskog kantona naglasio je važnost TE Tuzla za Tuzlanski kanton i iskazao podršku razvojnim projektima JP Elektroprivreda BiH koji su budućnost BiH.

U povodu obilježavanja svečanosti 60 godina TE Tuzla priznanja su dodijeljena bivšim direktorima Nihadu Mazaloviću, Bajazitu Jašareviću, Mirzi Džindo, Jusufu Meriću i  Fadilu Nadareviću. Za zasluge u razvoju TE ¨Tuzla¨ priznanja su uručena i Teufiku Đapi, Pašagi Jahiću i Ahmetu Aliefendiću penzionerima kroz čije životne priče je prikazan rast i razvoj TE ¨Tuzla¨.

Od izgradnje do danas, TE Tuzla je najveći proizvođač električne energije u BiH. Sa instaliranom snagom 723 MW, prosječnom godišnjom proizvodnjom oko 3.600 GWh električne energije i potrošnjom oko 3,3 miliona tona uglja, jedan je od ključnih proizvodnih objekata u sastavu JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo.

Pored električne energije, TE Tuzla proizvodi i isporučuje toplotnu energiju za sisteme daljinskog grijanja Tuzle i Lukavca i opskrbljuje više od 20.000 potrošača, a za potrebe industrije obezbjeđuje tehnološku paru. Preko pogona TE Tuzla obezbjeđeno je i kvalitetno vodosnabdijevanje za Grad Tuzla. 

TE Tuzla je jedinstvena tehnološka i arhitektonska cjelina čija je izgradnja realizirana etapno u periodu od 1959. do 1978. godine. Izgradnja prve etape (blokova 1 i 2) započela je 21. avgusta 1960. godine. Proizvodnja električne energije počela je 1963. godine, puštanjem u pogon Bloka 1 snage 32 MW.  U toku 1964. godine,  završena je izgradnja Bloka 2, a preduzeće preimenovano  u Termoelektranu “Tuzla”. Blokovi 3,4 i 5 izgrađeni su u periodu od 1967. do 1974. godine. Izgradnja je okončana 1978. godine, puštanjem u pogon šestog Bloka snage 215 MW. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti