Obitelj Martić u Grudama proizvodi vrhunsko maslinovo ulje

30.05.2020. 08:07 / Izvor: BHRT
Obitelj Martić u Grudama proizvodi vrhunsko maslinovo ulje

Jerko kaže kako je sve počelo na nagovor njegovog sina, te da se do tada nitko ovdje nije bavio maslinarstvom.

U Hercegovini se, tačnije u Općini Grude, koje su inače bile poznati duhanski kraj, zahvaljujući sub-mediteranskoj klimi posljednjih godina uzgajaju masline i proizvodi maslinovo ulje. Nije riječ o velikim količinama, ali ono što se proizvede je iznimno kvalitetno, što potvrđuju brojna priznanja.

Maslina se, u posljednje vrijeme, udomaćila u Hercegovini gdje se proizvodi vrhunsko djevičansko maslinovo ulje. To potvrđuje Jerko Martić, koji već treću godinu dobiva priznanja za kvalitetu maslinovog ulja u susjednoj Hrvatskoj.

Jеrko Martić, maslinar, Sovići, Grude - “Imamo tri medalje, dvije srebrne i jednu zlatnu.”

Prve masline su posađene 2002. godine. Jerko kaže kako je sve počelo na nagovor njegovog sina, te da se do tada nitko ovdje nije bavio maslinarstvom.

Jеrko Martić, maslinar, Sovići, Grude - “Sin mi je bio na Agronomiji u Mostaru i njegova ideja je bila da zasadimo jedan maslenik i tako je sve počelo. to je bilo sve zaraslo u korov, tu su bili platani, bagremi. Doveli smo bager i sve prekopali bagerom i zasadali prve masline.”

Danas je tu više od 50 stabala maslina. Premda kažu kako maslina nije zahtjevna, ipak ima mnogo posla, kaže Jerko, pa pomaže cijela obitelj.

Iva, Jerkova unuka - “Najviše volim brat’ masline i najviše volim kad ih raspoređujemo.”

Željka Martić, supruga - “Ide dobro, radimo svi. Najdraže mi je kad se beru masline, to mi je nešto najdraže, pravi doživljaj. Dođu djeca pomognu, susjedi, i onda im damo malo maslinovog ulja i tako.”

Sve što se poizvede, za sada, ostaje za vlastite potrebe obitelji Martić. No, u budućnosti bi se to moglo promijeniti, jer općina Grude planira i sve više ulaže u razvoj ruralnog turizma u koji bi uključila mala obiteljska gazdinstva.

Ljubo Grizelj. načelnik Općine Grude - “Nismo mi maslinarski kraj, da se ne bi time zanosili i poslali krivu sliku budućim investitorima, ali dobro je da to imamo, da dajemo neku novu kvalitetu ovome, da se i ta slika da imate vlastiti proizvod koji ćete na vlastitom pragu ponuditi tom gostu, putniku namjerniku koji će doći ovdje. Dobro je da imamo i svoje vino i svoju rakiju i svoju maslinu.”

Martići bi se vrlo lako mogli uklopiti u turističku priču Gruda, jer kvalitetu proizvoda već imaju. Potrebno je još proširiti nasade, što je u planu, kaže Jerko, no sve to ovisi koliko će cijela obitelj imati vremena i ljubavi da tradiciju maslinarstva nastavi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti