Objavljen javni poziv za finansijsku podršku malim privrednicima općine Centar

17.07.2020. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Objavljen javni poziv za finansijsku podršku malim privrednicima općine Centar

Visina finansiranja može biti i iznad KM 300.000,00 ukoliko se radi o ulaganju u infrastrukturne objekte i objekte od posebnog značaja za Općinu Centar.

Općina Centar Sarajevo objavila je javni poziv subjektima male privrede za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja.

Pravo apliciranja za finansiranje imaju subjekti male privrede - fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano, imaju sjedište na području Općine Centar ili su njihovi jedini vlasnici stanovnici Općine Centar, uredno izmiruju svoje zakonom predviđene obaveze, aktivno posluju i imaju uposlene radnike, posluju likvidno i zadovoljavajućeg su boniteta i sl.

Sredstva se neće odobravati za projekte iz oblasti primarne poljoprivrede, proizvodnje oružja i vojne opreme, duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, otvaranje kasina i drugih objekata za igre na sreću, neprofitih fondacija, udruženja i organizacije, finansijskim institucijama uključujući i banke.

Namjena sredstava je da se pruži finansijska podrška subjektima male privrede za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, finansiranjem obrtnih, trajnih obrtnih sredstava, osnovnih sredstava i investicija (dugoročna finansiranja), kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veću iskorištenost kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta i novo zapošljavanje i povećanje izvoza te umanjenje negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom i širenjem virusa COVID-19.

Za realizaciju ove Linije finansiranja BBI je obezbjedila sredstva u iznosu 17.500.000,00 KM, a Općina Centar Sarajevo će iznosom od 340.000,00 KM subvencionirah dio godišnje profitne marže u visini od 3,19%.

Finansiranja za privredna društva do maksimalnog iznosa KM 300.000,00 te za samostalne poduzetnike do maksimalnog iznosa KM 100.000,00.

Visina finansiranja može biti i iznad KM 300.000,00 ukoliko se radi o ulaganju u infrastrukturne objekte i objekte od posebnog značaja za Općinu Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti