Objavljen javni poziv za korisnike u okviru projekta Model EE

13.03.2019. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Objavljen javni poziv za korisnike u okviru projekta Model EE

Javni poziv za vlasnike individualnih stambenih objekata i objekata kolektivnog stanovanja za apliciranje.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u partnerstvu sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA implementira Model poboljšanja energetske efikasnosti (Model EE), kojim želi doprinijeti da što veći broj građana pod povoljnijim uslovima izvrši utopljavanje svojih objekata.

Danas je objavljen i javni poziv, a građani Kantona Sarajevo koji žele aplicirati na Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo, to mogu učiniti do 30. aprila 2019. godine. Neophodne informacije i dokumentaciju za apliciranje građani mogu dobiti putem internet stranice www.uredee.ba, e-mailom: info@uredee.ba, ili direktno u Uredu za energetsku efikasnost pri SERDA-i, Kolodvorska 6 ili na telefon 033/652-935.

Osnovni princip na kojem se bazira Model EE je otplata troškova mjera energetske efikasnosti iz postignutih ušteda što znači da za vlasnike individualnih stambenih objekata i etažne vlasnike u zgradama kolektivnog stanovanja na kojima se provode mjere energetske efikasnosti nema povećanja troškova zbog ulaganja u mjere energetske efikasnosti.

Glavni cilj Modela energetske efikasnosti je sistemska podrška građanima u poboljšanju energetskih karakteristika, odnosno utopljavanju stambenih objekata, po povoljnijim uslovima. Model EE obuhvata individualne stambene objekte i objekte kolektivnog stanovanja.

Više od pola ukupne potrošnje energije u Kantonu Sarajevo troši se na zagrijavanje objekata. Dosadašnje analize i studije su pokazale da su uzroci velike potrošnje energije za zagrijavanje u stambenim zgradama u Kantonu Sarajevo slabe energetske karakteristike objekata. Prema Izvještaju o stanju okoliša u Kantonu Sarajevo iz 2016. godine, iz centralnih toplinskih sistema na prirodni gas grije se cca. 55.000 stanova, a pojedinačno na prirodni gas grije se cca 45.000 stanova. Prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva, ukupan broj stanova u Kantonu Sarajevo je 210.589. Na osnovu navedenog, zaključuje se da, izuzevši 10.000 stanova koji se griju na električnu energiju, više od 100.000 stanova grije se na čvrsta goriva posebno individualni stambeni objektu u padinskim dijelovima Sarajeva koji koriste čvrsta goriva loše kvalitete, što predstavlja najveći izvor zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo. 

Povećanjem energetske efikasnosti objekata individualnog i kolektivnog stanovanja smanjile bi se potrebne količine energije za grijanje pa bi većina korisnika mogla sebi priuštiti korištenje prirodnog gasa kao najkomfornijeg i okolinski prihvatljivijeg energenta. Na taj način bi se poboljšao kvalitet zraka, posebno u zimskom periodu kad je zagađenje najveće.

Efekti Modela energetske efikasnosti bit će vidljivi kroz smanjenje potrošnje energenata, prelazak sa grijanja čvrstim gorivima na grijanje ekološki prihvatljivijim gorivima, smanjenje zagađenosti zraka, ljepšu urbanističku sliku Kantona Sarajevo, duži životni vijek nekretnina i povećanje privrednih aktivnosti na području Kantona Sarajevo. 

Realizacijom mjera energetske efikasnosti poboljšala bi se energetska efikasnost objekata i smanjila potrebna količina energije za zagrijavanje a samim tim i troškovi grijanja. Nakon implementacije mjera energetske efikasnosti, predviđene uštede na troškovima energenta na mjesečnom nivou mogu dostići i do 50 posto, što je dovoljno za povrat uloženih sredstava, pa je stoga slogan projekta "Utopli zgradu - prepolovi račun". 

Sporazum o saradnji na implementaciji Modela poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo, potpisan je između Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina sa područja Kantona Sarajevo. Potpisnici sporazuma su se obavezali da će finansijski podržati implementaciju mjera predviđenih Modelom EE, sufinansirajući 45 posto troškova utopljavanja objekata. Za ostalih 55 posto sredstava korisnici Modela EE imaju na raspolaganju kreditne linije kod partnerskih banaka, gdje će Kantona Sarajevo subvencionirati kamatnu stopu 3 posto. 

Projekat se realizira kroz dvije faze. U prvoj fazi bit će objavljen javni poziv za korisnike Modela EE, na koji će građani moći podnijeti prijavu. Radna grupa za implementaciju Modela EE će izvršiti rangiranje korisnika na osnovu podnesenih prijava i definisanih kriterija za rangiranje korisnika. Za objekte korisnika koji budu odabrani za implementaciju mjera Modela EE bit će urađen energetski audit objekta i projektna dokumentacija u skladu sa važećim propisima. Provođenje energetskog audita i izradu projektne dokumentacije finansira Vlada Kantona Sarajevo, putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. U drugoj fazi vršit će se izbor izvođača radova na objektima korisnika Modela EE, te nakon potpisivanja ugovora sa izabranim izvođačima pristupit će se izvođenju građevinsko-zanatskih radova na utopljavanju objekata. Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i općine sufinansirat će 45 posto troškova implementacije mjera energetske efikasnosti na izabranim objektima. Pored navedenog, Vlada Kantona Sarajevo, putem Kantonalnog stambenog fonda, obezbijedit će besplatan nadzor nad izvođenjem radova na utopljavanju objekata korisnika Modela EE.

Pogodnosti za učesnike u projektu su:

- pokriveni troškovi izrade energetskih audita i projektne dokumentacije za realizaciju mjera energetske efikasnosti,
- mogućnost korištenja namjenske kreditnih linija kod partnerskih banaka, 
- subvencioniranje dijela godišnje kamatne stope 3 posto za korisnike kojima su u okviru Projekta odobrena kreditna sredstva,
- sufinansiranje dijela troškova u iznosu 45 posto za utopljavanje objekata i druge mjere energetske efikasnosti, 
- pokriveni troškovi nadzora nad izvođenjem radova utopljavanja objekta.

Promotivnim materijalima građanima Kantona Sarajevo približit će se način prijavljivanja na javni poziv za korisnike Modela EE i faze realizacije mjera energetske efikasnosti. Internet stranica Ureda za energetsku efikasnost pri SERDA-i www.uredee.ba nudit će neophodne informacije o energetskoj efikasnosti, Modelu EE, primjerima dobre prakse, a putem internet stranice građani Kantona Sarajevo moći će se prijaviti na javni poziv.

S ciljem upoznavanja ciljanih grupa sa Modelom EE i efektima projekata energetske efikasnosti provedena je edukacija putem kojih su korisnici upoznati sa Modelom EE i širim aspektima mjera energetske efikasnosti, prije svega uštede energenata i poboljšanju stanja zraka, ali i nekih drugih koji su u skladu sa opredjeljenjem EU i čitavog svijeta. 

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA uspostavila je Ured za energetsku efikasnost koji će koordinirat aktivnosti na implementaciji Modela EE uz podršku Radne grupe za implementaciju Modela EE a koju je formiralo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti