Vijesti

Objavljen Javni poziv za prodaju državnog kapitala preduzeća "Famos Holding": Početna cijena snižena na 4,6 mil KM

06.03.2009. 10:35 / Izvor: Nezavisne novine

Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo (KAP) objavila je juče novi javni poziv za prodaju oko 56 odsto državnog kapitala preduzeća "Famos Holding" iz Sarajeva, a početna cijena snižena je na oko 4,6 miliona KM.

U tenderu se navodi da je državni kapital vrijedan oko 5,8 miliona KM, kolika je bila i početna cijena u prethodnom pokušaju prodaje sarajevske firme.

"Ovo je druga objava javnog poziva. Nije ranije bilo ponuđača, a čak se niko nije ni telefonom javio. Zato smo išli na smanjenje početne cijene ne bismo li privukli nekoga", rekao je Nazmija Pipić, direktor KAP-a.

Dodao je da je iz bilansa "Famosa" isknjižen hotel "Maršal" na Bjelašnici, jer još nije okončan spor zbog procenta vlasništva nad hotelom koji je "Famos" vodio sa sarajevskim "Energopetrolom", a sada vodi s "Terminalima FBiH", na koje je prebačena ova imovina "Energopetrola". Napomenuo je da je završena mala privatizacija oko 80 objekata "Famosa" u Hadžićima, te da je na tom mjestu napravljena industrijska zona.

Tenderom je propisano da se kupac "Famosa", između ostalog, mora obavezati na zadržavanje postojeća 42 i upošljavanje novih radnika, te ulaganje u rekonstrukciju devastiranih građevinskih objekata i u nabavku opreme. Kupac je također dužan prihvatiti sva prava i obaveze firme nastale od 1. januara prošle godine. Obaveze prema dobavljačima, radnicima, te za poreze i doprinose iznose oko 2,1 milion KM, dok "Famos" od kupaca potražuje oko 4,9 miliona KM.

Zainteresovani za kupovinu "Famosa" svoje ponude moraju dostaviti do 6. aprila, a eventualno zaključenje ugovora planirano je do 12. juna.

Ovo preduzeće metalske industrije je, prema podacima KAP, u 2007. godini ostvarilo dobit od oko 2,3 miliona KM, a u 2006. dobit je iznosila oko 216.500 KM.

Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo (KAP) juče je objavila i javni poziv za prodaju sto posto državnog kapitala trgovačkog preduzeća "Kemos". Vrijednost kapitala je procijenjena na 4,1 milion, a početna cijena snižena je na oko 2,5 miliona KM.

Direktor KAP Nazmija Pipić je kazao da je to učinjeno jer u prethodna dva pokušaja prodaje nije bilo ponuda.

Kriteriji za vrednovanje ponuda su zadržavanje svih 19 radnika, prijem najmanje šest novih radnika u roku od tri godine, ulaganje 300.000 KM u roku od tri godine u obnovu prostora, te zadržavanje djelatnosti najmanje tri godine nakon privatizacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti