Objavljen Javni poziv za prodaju državnog kapitala preduzeća "Famos Holding": Početna cijena snižena na 4,6 mil KM

06.03.2009. 10:35 / Izvor: Nezavisne novine
Objavljen Javni poziv za prodaju državnog kapitala preduzeća 'Famos Holding': Početna cijena snižena na 4,6 mil KM

Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo (KAP) objavila je juče novi javni poziv za prodaju oko 56 odsto državnog kapitala preduzeća "Famos Holding" iz Sarajeva, a početna cijena snižena je na oko 4,6 miliona KM.

U tenderu se navodi da je državni kapital vrijedan oko 5,8 miliona KM, kolika je bila i početna cijena u prethodnom pokušaju prodaje sarajevske firme.

"Ovo je druga objava javnog poziva. Nije ranije bilo ponuđača, a čak se niko nije ni telefonom javio. Zato smo išli na smanjenje početne cijene ne bismo li privukli nekoga", rekao je Nazmija Pipić, direktor KAP-a.

Dodao je da je iz bilansa "Famosa" isknjižen hotel "Maršal" na Bjelašnici, jer još nije okončan spor zbog procenta vlasništva nad hotelom koji je "Famos" vodio sa sarajevskim "Energopetrolom", a sada vodi s "Terminalima FBiH", na koje je prebačena ova imovina "Energopetrola". Napomenuo je da je završena mala privatizacija oko 80 objekata "Famosa" u Hadžićima, te da je na tom mjestu napravljena industrijska zona.

Tenderom je propisano da se kupac "Famosa", između ostalog, mora obavezati na zadržavanje postojeća 42 i upošljavanje novih radnika, te ulaganje u rekonstrukciju devastiranih građevinskih objekata i u nabavku opreme. Kupac je također dužan prihvatiti sva prava i obaveze firme nastale od 1. januara prošle godine. Obaveze prema dobavljačima, radnicima, te za poreze i doprinose iznose oko 2,1 milion KM, dok "Famos" od kupaca potražuje oko 4,9 miliona KM.

Zainteresovani za kupovinu "Famosa" svoje ponude moraju dostaviti do 6. aprila, a eventualno zaključenje ugovora planirano je do 12. juna.

Ovo preduzeće metalske industrije je, prema podacima KAP, u 2007. godini ostvarilo dobit od oko 2,3 miliona KM, a u 2006. dobit je iznosila oko 216.500 KM.

Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo (KAP) juče je objavila i javni poziv za prodaju sto posto državnog kapitala trgovačkog preduzeća "Kemos". Vrijednost kapitala je procijenjena na 4,1 milion, a početna cijena snižena je na oko 2,5 miliona KM.

Direktor KAP Nazmija Pipić je kazao da je to učinjeno jer u prethodna dva pokušaja prodaje nije bilo ponuda.

Kriteriji za vrednovanje ponuda su zadržavanje svih 19 radnika, prijem najmanje šest novih radnika u roku od tri godine, ulaganje 300.000 KM u roku od tri godine u obnovu prostora, te zadržavanje djelatnosti najmanje tri godine nakon privatizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti