Objavljen konkurs o dodjeli parcela porodicama sa nastradalih područja

25.09.2014. 08:33 / Izvor: Fena
Objavljen konkurs o dodjeli parcela porodicama sa nastradalih područja

U Općini Tuzla predstavljen je "Prvi javni konkurs za prijenos vlasništva bez naknade na nekretninama u vlasništvu Općine Tuzla osobama s nastradalih područja u svrhu izgradnje individualnih stambenih objekata".

U Općini Tuzla jučer je predstavljen "Prvi javni konkurs za prijenos vlasništva bez naknade na nekretninama u vlasništvu Općine Tuzla osobama s nastradalih područja u svrhu izgradnje individualnih stambenih objekata".

Prvi javni konkurs raspisan je za prijenos prava vlasništva bez naknade na građevinskom zemljištvu u vlasništvu Općine Tuzla na slijedećim lokacijama: Plane, Breške, Solina, Tuzla 1, za naselja Paša Bunar i Batva.

Kako je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović podsjetio sredstva koja su oslobođena federalnim zakonom iz ranije obavezne namjene za skloništa su u iznosu od tri miliona KM, od kojih su dva miliona poslužila za intervetnu sanaciju klizišta.

Kako je kazao, raspodjelom sredstava od milion KM iz budžeta općine i 380.000 KM dobijenih od FBiH, raspisana su dva konkursa koji su zatvoreni prije dva dana.

To su sredstva za kiriju onome ko ne može stanovati u svojoj kući i nema gdje drugo, kao i sredstva za djelimičnu pomoć u sanaciji oštećenog objekta.

Pravo na podnošenje prijava imaju vlasnici stambenih zgrada (pravni i faktički) koji su u momentu proglašenja stanja prirodne nesreće, odnosno na dan 4. maja ove godine, imali prijavljeno mjesto prebivališta na području općine Tuzla, zatim vlasnici kojima je prirodnom nesrećom trajno onemogućeno korištenje stambenog prostora, vlasnici (pravni i faktički) čiji stambeni prostor nije moguće sanirati ili je ono povezano s nesrazmjernim troškovima ili sigurnosnim rizicima, kao i vlasnici koji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu iste namjene.

Komisija za razmatranje pristiglih zahtjeva će odlučiti o svim  zahtjevima nakon isteka konkursa u roku od 30 dana a potrebne odluke donijet će Općinsko vijeće.

Vrijednost dodijeljenih parcela zavisi od lokacije. Ako je lokacija bliža njena vrijednost može biti oko 30.000 KM, s potrebnom dokumentacijom.

Na ovom javnom konkursu ne mogu učestvovati osobe koje u vrijeme prirodne nesreće nisu koristile stambenu zgradu za stanovanje i vlasnici vikend kuća koje su trajno oštećene i koje se ne mogu sanirati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti