Objavljen konkurs: Traži se najbolje rješenje za spomenik bosanskom kralju Tvrtku I

18.11.2021. 13:33 / Izvor: Akta.ba
kralj tvrtko prvi

Grad Sarajevo objavio je arhitektonsko-spomenički konkurs za nabavku usluga izrade idejnog rješenja spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića u Sarajevu.

Grad Sarajevo objavio je arhitektonsko-spomenički konkurs za nabavku usluga izrade idejnog rješenja spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića u Sarajevu.

Okvirna finansijska sredstva potrebna za izgradnju spomenika sa svim radovima iznose 250.000 KM sa PDV-om.

Svrha i cilj konkursa je da se dobiju najbolja idejna rješenja za spomenik bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića koja će biti novčano nagrađena.

Kako se navodi u konkursu, neophodno je da spomenik svojim izgledom istakne i približi važnost lika i djela kralja Tvrtka I i obilježi jednu značajnu epohu u historiji BiH.

Ponuđeno rješenje mora biti autentično i originalno, ne smije biti kao već postojeći spomenici u Tuzli, Herceg Novom, Prozoru. Primarno je da se uskladi spomeničko rješenje (orijentacija, visina, karakter materijala…) sa objektima i prirodnim ambijentom u okruženju na planiranoj lokaciji, te vodeći računa da spomenik bude sagledan sa svih strana. 

Konkursom treba biti obuhvaćen prostor u centralnoj zoni grada Sarajeva.

"Lokacija za postavljanje spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića nalazi se na parceli označenoj kao k.č. 1608, K.O. Sarajevo IV, na području općine Centar u Sarajevu. Lokacija - park omeđen sa zapada ulicom Reisa Džemaludina Čauševića, sa juga ulicom Mis Irbina, sa istoka ulicom Musula i sa sjevera zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.  Lokacija predstavlja na određeni način i geometrijsko središte na koje su orijentisane sve tri zgrade Zemaljske vlade izgrađene za vrijeme austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini. Park kao ambijent izuzetnih hortikultumih vrijednosti ima vrlo vrijedan arhitektonski i institucionalni okvir. Izuzetno značajno je da predmetni prostor ne sadrži postojeće spomeničke sadržaje", pojašnjeno je u tenderskoj dokumentaciji.

planirana lokacija

Planirana lokacija

Također, ova lokacija se nalazi van obuhvatu detaljnih prostorno-planskih dokumenata, i nije u koliziji sa usmjerenjima utvrđenim za dati prostorni okvir kroz "Program razvoja gradskog jezgra Sarajeva".

Za izradu konačnog rješenja poželjno je planirati korištenje trajnih skulptorskih materijala, kao što su umjetnička bronca i postojani kamen (granit, hreša i sl.), iz razloga lakšeg održavanja i veće otpornosti na  atmosferske uticaje (kiša, led, snijeg, visoke – niske temperature i sl.). 

Na konkurs se mogu prijaviti sva zainteresovana pravna i fizička lica (pojedinci ili sa saradnicima) koja posjeduju stručne kvalifikacije. 

Odlukom Komisije dodijelit će se nagrade i to: 

1. nagrada –10.000,00 KM 

2. nagrada – 6.000,00 KM 

3. nagrada – 4.000,00KM 

Ukupan fond nagrada iznosi 20.000,00 KM. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti