Objavljen poziv subjektima male privrede Općine Centar za odobrenje finansiranja

24.11.2018. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Objavljen poziv subjektima male privrede Općine Centar za odobrenje finansiranja

Pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovor sa direktorom BBI banke Amerom Bukvićem kojim je Općina Centar privrednicima omogućila da u BBI banci dobiju finansiranje po povoljnim uslovima. Naime, riječ je o finansiranju privrednih subjekata. Tim povodom objavljen je i javni poziv subjektima male privrede (MSP) za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja.

Za kreditnu liniju BBI banka će obezbijediti šest miliona konvertibilnih maraka, dok će Općina Centar učestvovati sa 100 hiljada KM za subvenciju dijela profitne marže.

Maksimalni iznosi finansiranja, sa profitnom maržom 0%, koji mogu biti maksimalno do sedam godina, je 500 hiljada maraka po privrednom subjektu.

Pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka, odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede, subjekti koji imaju sjedište na području općine Centar i uredno izmiruju svoje zakonom predviđene obaveze i uslove Javnog poziva.

Sredstva se neće odobravati za ugostiteljstvo, primarnu poljoprivredu, otvaranje kasina i drugih objekata za igre na sreću, državne institucije i preduzeća, neprofitne fondacije, udruženja i organizacije, sve vrste finansijskih institucija uključujući i banke, kao i za druge djelatnosti i namjene koje su internim aktima BBI označene kao nedopuštene.

Namjena sredstava je da se pruži finansijska podrška subjektima male privrede za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, finansiranjem tekućeg poslovanja, trajnih obrtnih sredstava, osnovnih sredstava i investicija (dugoročna finansiranja), kako bi se omogućilo pokretanje obrte i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veću iskonštenost kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta i novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti