Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Objavljen poziv za zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima u KS

05.01.2021. 10:19 / Izvor: Akta.ba

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Sektor za energiju i okoliš, te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo potpisali su Sporazum o saradnji na implementaciji Pilot projekta subvencioniranja zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.

U skladu sa potpisanim Sporazumom, UNDP BiH je raspisao Javni poziv za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.

Ovaj pilot Projekat predstavlja univerzalno primjenjiv okvir za promociju i podršku projektima smanjenja zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u padinskim i prigradskim naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva.

"Osnovni princip na kojem se bazira pilot projekat su zamjena neefikasnih visokozagađujućih peći certificiranim pećima koje koriste okolinski prihvatljivija goriva, kao i toplotnim pumpama u domaćinstvima, a koji potpuno zadovljavaju aktuelne evropske standarde u pogledu efikasnosti i emisija zagađujućih materija", navedeno je u pozivu.

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju vlasnici individualnih stambenih objekata na području Kantona Sarajevo, koji za grijanje koriste kotlove i peći na čvrsta goriva odnosno ugalj i ogrjevno drvo.

Iznos subvencije za zamjenu peći/kotlova na čvrsta goriva je do 70% odnosno maksimalnim iznosom do 7.000,00 KM po korisniku. Javni poziv ostaje otvoren do 15.02.2021. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti