Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Objavljen pretkvalifikacioni poziv za nabavku 15 novih tramvaja

22.06.2020. 10:05 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je 28.5 objavljena tzv. opća obavijest o nabavci tramvaja sada je EBRD objavio poziv za pretkvalifikaciju nabavke 15 novih tramvaja, saznaje Akta.ba.

Riječ je o postupku prve faze pretkvalifikacije koja je ista kao i u slučaju ograničenog postupka. U odgovoru na obavještenje o ugovoru svi zainteresirani dobavljači podnijeti će zahtjev za pretkvalifikaciju. Ovi dobavljači se zovu “kandidati”. Kandidati trebaju podnijeti zahtjev za pretkvalifikaciju prije isteka roka koji je utvrđen od strane ugovornog organa. Blagovremeno podnešeni zahtjevi trebaju biti ocijenjeni na osnovu uslova propisanih u skladu sa odredbama članova 22. - 26. Ugovorni organ verificira da li su kandidati kompetentni, pouzdani i sposobni da izvrše ugovor uzimajući u obzir različite faktore.

Na osnovu rezultata pregovora ugovorni organ poziva učesnike pregovora da podnesu konačne ponude. Blagovremeno podnesene ponude se javno otvaraju i ocjenjuju na osnovu kriterija za dodjelu ugovora određenim u tenderskoj dokumentaciji.

Podsjećamo, nabavka tramvaja finansira se zajmom EBRD-a i EIB, zašto je već potpisan ugovor i sa bh. strane. Procijenjena ukupna vrijednost nabavke je 30,050,000.00  eura.

Ranije je objavljen tender za nabavku konsultantskih usluga - nadzor radova na rekonstrukciji tramvajske pruge između tramvajskih stanica Ilidža i Muzeja.

U cilju realizacije i ovog projekta koriste se sredstava zajma od Europske banke za obnovu i razvoj od 20 miliona eura.  U okviru raspoloživih sredstava planirano je da se uradi remont 8,5 km duge tračnice pruge kojom upravlja GRAS.

Realizacijom oba projekata biće povećana učinkovitost tramvajskog saobraćaja, povećana brzina usluga i smanjen intenzitet održavanja.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti