Vijesti

Objavljen spisak poreznih obveznika sa dugovanjima većim od milion KM

19.09.2012. 13:56 / Izvor: eKapija.ba

Porezna uprava Federacije BiH, zbog velikog interesovanja javnosti, objavila je 17.09.2012. godine na internet stranici pregled dužnika čija su dugovanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa na dan 30.06.2012. godine iznosila preko 1.000.000,00 KM.

Na spisku se nalaze 194 kompanije čiji ukupni dug državi iznosi 1.068.256.221,59 KM.

Iz Porezne uprave Fedracije BiH ističu da podatke o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa nisu mogli objavljivati, sve do donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH, jer su se isti smatrali poreznom tajnom.

Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH koji je stupio na snagu u martu 2012. godine propisana je mogućnost davanja podataka o dospjelom a neplaćenom dugu na zahtjev sredstava javnog informisanja.

Osim sredstava javnog informisanja, navedenim izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH propisano je da se podaci o dospjelom, a neplaćenom dugu pored sudova, tužilaštava, MUP-a, mogu dati i Vladi Federacije BiH, Parlamentu Federacije BiH, vladama kantona, skupštinama kantona, gradonačelnicima, gradskim skupštinama, općinskim vijećima, svim federalnim organima uprava i upravnim organizacijama koji su dužni dobijene informacije čuvati kao poreznu tajnu.

Napominjemo da se podaci o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa dati u tabelarnom pregledu na dan 30.06.2012. godine svakodnevno mijenjaju, što znači da su neki porezni obveznici-dužnici u međuvremenu djelimično ili u cjelosti izmirili dužne obaveze, ali nakon navedenog roka.

Iz Porezne uprave napominju da se podaci o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa dati u tabelarnom pregledu na dan 30.6.2012. godine svakodnevno mijenjaju, što znači da su neki porezni obveznici-dužnici u međuvremenu djelimično ili u cijelosti izmirili dužne obaveze, ali nakon navedenog roka.

Zbog velikog broja poreznih obveznika i promjenjivosti podataka Porezna uprava Federacije BiH će ubuduće podatke o stanju duga objavljivati kvartalno putem web stranice, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Pregled poreznih obveznika sa iznosom duga preko 1.000.000,00 KM na dan 30.06.2012.godine pogledajte u pdf-ukliknite za PDF fajl

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti