Objavljen sporazum o novom imenu Makedonije, u Skoplju protesti

15.06.2018. 13:40 / Izvor: Agencije
Objavljen sporazum o novom imenu Makedonije, u Skoplju protesti

Najuticajnija opoziciona stranka u Sobranju VMRO-DPMNE saopštila je da njena poslanička grupa neće podržati reviziju Ustava radi promjene imena.

Vlada Makedonije usvojila je izvještaj o rješenju za spor zbog imena između Skoplja i Atine, kao i o strateškom partnerstvu dvije strane, nakon čega je dokument objavljen na sajtu Vlade.

Naziv dogovora je “Konačni sporazum o rješenju nesuglasica kao što je opisano u rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN 817 (1993) i 845 (1993) i o uspostavljanju strateškog partnerstva između strana”.

Ministar vanjskih poslova Nikola Demitrov saopštio je da će ceremonija potpisivanja sporazuma o novom nazivu Makedonije biti održana u narednih nekoliko dana, nakon što su Skoplje i Atina, nakon višegodišnjih pregovora, postigli rješenje o budućem nazivu Republika Sjeverna Makedonija.

Najuticajnija opoziciona stranka u Sobranju VMRO-DPMNE saopštila je da njena poslanička grupa neće podržati reviziju Ustava radi promjene imena.

Lider Hristijan Mickoski rekao je da će stranka u nedjelju, 17. juna, organizovati protestni marš.

U Skoplju su sinoć nastavljeni protesti protiv dogovora Atine i Skoplja o novom nazivu Republika Sjeverna Makedonija.

Nakon protesta ranijih protesta, održanih prije dva dana, makedonska policija je privela 10 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira.

Grčki parlament o sporazumu se izjašnjava za vikend

Grčki premijer Aleksis Cipras suočava se sa glasanjem Skupštine o povjerenju u njegovu koalicionu ljevičarsku vladu.

Ovo predstavlja direktni izazov za njen opstanak, pošto je glavna opoziciona stranka, Nova demokratija podnijela zahtev za glasanje o povjerenju.

"Obavezan sam pred grčkim narodom da pokušam da spriječim stavljanje budućnosti naše zemlje pod hipoteku sporazumom koji šteti našim nacionalnim interesima", rekao je lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis.

Cipras ima većinu od svega četiri poslanika među ukupno 300 u Skupštini Grčke, a sporazum o nazivu je izazvao i raskol unutar same vlade. Odlučujući će biti stav ministra odbrane Panosa Kamenosa koji je na čelu manjeg, koalicionog partnera – desničarske partije “Nezavisni Grci”.

Kamenos je i prije objavljivanja sporazuma dvojice premijera rekao da će glasati protiv sporazuma, te bi Cipras u tom slučaju zavisio od podrške političkih protivnika.

Nejasno je, međutim, da li će primjedbe ministra odbrane na sporazum o nazivu Makedonije dovesti do pada vlade, ako bude glasao protiv Ciprasa.

Premijer je rekao kako ne očekuje da će se to desiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti