Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Objavljen tender: Kanton Sarajevo nabavlja 25 novih trolejbusa

04.02.2020. 10:41 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je kompletiralo tendersku dokumentaciju za nabavku 25 novih trolejbusa koja je dostavljena Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). 

Tako je danas objavljen tender, a cijelu proceduru oko izbora proizvođača vode eksperti ove banke.

Kako je ranije najavljivano, radi se o najvećoj nabavci vozila nakon rata koju su uradili Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS u saradnji sa EBRD-om. 

Ukupan iznos planirane nabavke iznosi 15 miliona eura.

Novih 25 niskopodnih trolejbusa posljednje generacije bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osoba sa invaliditetima, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.

U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektro oprema, a bit će bit napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji.

Vozila će također biti opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza video sadržaja. U putničkom prostoru i kabini vozača će biti postavljene kamere za video nadzor, sa mogućnošću naknadnog pregledavanja video zapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.

Putničke stolice će biti ergonomske, od materijala koji zahtijevaju minimalno održavanje.

Trolejbus će biti veoma ugodan za vožnju jer će imati dobru amortizaciju i praviće veoma malo buke kako u putničkom prostoru tako i vani. Trolejbusi će bit pod punom petogodišnjom garancijom koja podrazumijeva potpuno servisiranjem u datom periodu.

Prvi testni trolejbus će se naći na ulicama Sarajeva u roku od 8 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Svaki naredni mjesec bit će isporučena tri nova trolejbusa. Kompletna isporuka će se završiti u roku od 16 mjeseci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti