Objavljeno šta od imovine imaju nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo

28.06.2019. 11:40 / Izvor: Akta.ba
Objavljeno šta od imovine imaju nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo

U sklopu predstavljanja, prezentiran je i Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS.

Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo danas je pušten u rad, što je rezultat zajedničkog rada Ureda za borbu protiv korupcije i Vlade Kantona Sarajevo uz podršku misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

U sklopu predstavljanja, prezentiran je i Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS.

Ambasador Brus Berton (Bruce) na početku prezentacije postignuća vezanih za unapređenje IT rješenja u prevenciji korupcije u KS kazao je kako je uspostavljenje Registra od krucijalnog značaja za društvo te kako su zakonska unapređenje obaveza u prevenciji korupcije.

Premijer KS Edin Forto istakao je kako su napravljene značajne promjene na putu prevencije korupcije u KS.

"Duboko vjerujem da nije stvar samo u tome koji zakon donesete i provodite. Značajno učešće javnosti je ono što čini naše poteze boljim. Svaka vlada koja radi na ovaj način, može napraviti iskorak. Ovo su reformski iskoraci - transparentnost, otvorenost prema građanima i stručnoj javnosti. To su principi djelovanja šestorke koje smo postavili od početka", rekao je Forto.

Iz Ureda za korupciju KS zahvalili su na političkoj volji za donošenje ovakvog zakona.

Ambasador Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH, kazao je kako je Registar odličan izvor informacija za građane o tome kako se troše budžetska sredstva.

Među najodgovornijima za uspostavljanje Registra je ministrica pravde u KS Lejla Brčić, koja je čestitala Uredu za borbu protiv korupcije KS na danonoćnom radu prilikom unošenja podataka u Registar. 

"Kada smo započeli s ovom pričom, nije bilo jednostavno. Imali smo poprilične otpore u smislu nedostatka političke volje za naše djelovanje. Suština svega što rade Vlada i Skupština KS jeste dati punu podršku implementaciji onoga što zagovaramo. Javni interes mora biti ispred privatnog i to moramo stalno ponavljati. Javna služba je na usluzi građana, trošimo njihova sredstva i moramo imati odgovornost prema tome", naglasila je Brčić.

Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo možete pogledati ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti