Objavljeno uputstvo o načinu izdavanja certifikata za izvoz u Rusku Federaciju

04.04.2018. 12:34 / Izvor: Akta.ba
Objavljeno uputstvo o načinu izdavanja certifikata za izvoz u Rusku Federaciju

Na ovaj način suziti prostor za zloupotrebe ovog dokumenta i u ovom važnom izvoznom poslu sa Rusijom ostaviti samo ozbiljne proizvođače i izvoznike.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH donijelo je zvaničnu Uputu o načinu izdavanja certifikata o porijeklu / FORM A, a koji se odnosi na za izvoz voća i povrća u Rusku Federaciju, za čije će izdavanje biti zadužena Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Otkako je Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, pooštrio procedure za dobijanje certifikata o bosanskohercegovačkom porijeklu voća i povrća a koje se izvozi u Rusku Federaciju, počev od 11.03. ove godine, VTK BiH će biti jedina ustanova koja će moći izdati ovaj dokument.

Komora će poštujući stroge procedure na ovaj način suziti prostor za zloupotrebe ovog dokumenta i u ovom važnom izvoznom poslu sa Rusijom ostaviti samo ozbiljne proizvođače i izvoznike.

U Uputu koji su izdali stoje jasno navedena pravila. Pored dokumentacije, propisane navedenim Pravilima i Odlukama Komisije carinske unije, koja se prilaže da bi se dobio Certifikat o porijeklu robe, FORM A obavezno se, uz propisno popunjen zahtjev od strane izvoznika, prilaže dodatna dokumentacija kao što je potvrda o upisu izvoznika u Evidenciju/registar proizvodača i izvoznika, Izjava o tačnoj vrsti proizvodnje, sortimentu, broju stabala, količini proizvoda i sl.

Za izvoznike koji imaju organizovanu vlastitu proizvodnju obavezno se trebaju priložiti karticu materijalnog knjigovodstva sa početnim stanjem iz ranijeg obračunskog perioda sa prometom izvozne robe sa preferencijalnim tretmanom.

A za izvoznike koji se bave trgovinom - izvozom roba primjenom GSP, preferencijalnog režima Ruske Federacije prema BiH, obavezno se uz propisanu izjavu prilaže i kartica materijainog knjigovodstva dobavljača od kojeg kupuju robu, sa početnim stanjem iz ranijeg obračunskog perioda.

Zahtjev za kompletnom dokumentacijom izvoznik podnosi Vanjskotrgovinskoj komori BiH koja je ovlaštena za izdavanje Certifikata o porijeklu robe, FORM A , na osnovu Zakona o carinskoj politici u BiH.

Nakon detaljne provjere priložene dokumentacije uz zahtjev, VTK BiH izdaje Certifikat o porijeklu robe FORM A.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti