Objavljivanje imena osoba u izolaciji uzrokovat će više štete nego koristi

23.03.2020. 11:31 / Izvor: Akta.ba
Objavljivanje imena osoba u izolaciji uzrokovat će više štete nego koristi

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine osuđuje naredbu Štaba civilne zaštite Kantona 10 kojom su objavljena imena osoba u kućnoj izolaciji.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine osuđuje naredbu Štaba civilne zaštite Kantona 10 kojom su objavljena imena osoba u kućnoj izolaciji u ovom kantonu, te poziva sve nadležne da odustanu od dalje primjene ovakvih mjera.

Inicijativa upozorava javnost i nadležne štabove civilne zašitite u BiH da bi objavljivanje imena osoba kojima je određena mjera izolacije moglo izazvati etiketiranje, stigmatiziranje i eventualni poziv na linč, kako onih koji se te mjere ne pridržavaju, tako i onih koji je se pridržavaju.

"Podsjećamo da je nadzor nad osobama kojima je propisana mjera izolacije isključivo na nadležnim policijskim organima, a ne na građanima i građankama, komšiluku, porodici ili prijateljima", saopćeno je iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH. 

Ovakva mjera, kako se navodi, nema zakonsko utemeljenje koje bi uklonilo zaštitu ličnih podataka ili ograničilo pravo na privatnost u vezi sa zdravstenim stanjem osoba, te predstavlja kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, kršenje prava na privatnost kao jednog od osnovnih ljudskih prava, te kršenje entitetskih zakona o pravima pacijenata.

Inicijativa navodi da iako pojedina ljudska prava i slobode mogu u iznimnim vanrednim okolnostima biti ograničena ili suspendovana, takve mjere moraju proći test javnog interesa. Objavljivanje ličnih podataka u ovim okolnostima uzrokovat će građanima i građankama BiH i nadležnim institucijama više štete nego koristi.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, od ukupnog broja građana i građanki kojima su izrečena rješenja o kućnoj izolaciji, do sada je svega 2,8 posto kažnjeno zbog njihovog nepoštivanja.

"Posebno nas brine što bi ova mjera mogla dovesti do obeshrabrivanja građana i građanki koji imaju simptome koronavirusa da se jave nadležnim službama i podvrgnu testiranju, u želji da izbjegnu javnu stigmatizaciju i objavljivanje njihovog imena", stoji u saopćenju.

Inicijativa pruža punu podršku svim nadležnim inspekcijskim i policijskim organima u BiH u obavljanju njihovih ovlaštenja u skladu sa zakonskim i drugim propisima, a koja uključuju redovni nadzor nad osobama kojima je određena mjera izolacije uz poštivanje njihovog prava na privanost i propisano sankcionisanje onih koji se te mjere ne pridržavaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti