Objedinjavanje baze podataka za sve korisnike socijalnih prinadležnosti iz budžeta FBiH

01.10.2007. 09:05 / Izvor: Fena
Objedinjavanje baze podataka za sve korisnike socijalnih prinadležnosti iz budžeta FBiH

Zaključcima Vlade FBiH, Elektronski računski centar zdravstva i penzijskog osiguranja d.o.o. Sarajevo (ERC ZIPO) stavljen je u poziciju centralnog informatičkog servisa za uspostavu baze podataka u FBiH za sve osobe koje ostvaruju zakonska prava iz budžetskih sredstava.

Informacioni sistem bit će uspostavljen za potrebe boračke zaštite, neratnih invalida, civilnih žrtava rata, dječije zaštite i zapošljavanja, a radi uvida u sva novčana i socijalna prava građana Federacije BiH.

ERC ZIPO će nastaviti s održavanjem i razvojem već izgrađenih informacionih sistema centralizovanjem baze podataka za potrebe penzionog i invalidskog, te zdravstvenog osiguranja. S tim u vezi, svi nadležni obavezni su ERC ZIPO-u prenijeti postojeće baze podataka.

ERC ZIPO obevezan je nadležnim organima i ustanovama omogućiti nesmetan pristup bazi podataka.

Za realizaciju zaključaka Vlada FBiH zadužila je federalno Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Ministarstvo zdravstva, federalni Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje i federalni Zavod za zapošljavanje.

Tehnološki, stvaranje jedinstvene baze podataka relativno je jednostavan zadatak, a sredstva za te namjene minimalna su u poređenju s očekivanim efektima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti