Obligacione šeme energetske efikasnosti jedini mehanizam za pokretanje sistema

06.03.2019. 13:43 / Izvor: Akta.ba
Obligacione šeme energetske efikasnosti jedini mehanizam za pokretanje sistema

Budući da ni budžeti a ni banke ne mogu samostalno podnijeti tolike potrebe za finasiranjem EE, šeme kao mehanizam su jedina opcija koja će u vidu subvencija pokrenuti cijeli sistem.

Bosna i Hercegovina godišnje u energetsku efikasnost investira oko 10 miliona KM, što dovodi do zaključka da će nam biti potrebno oko 500 godina da dosegnemo potencijal od 5 milijardi. Evidentno je da je potrebno promjeniti pristup i mjere finansiranja energetske efikasnosti.

Danas u praksi postoje tri načina finansiranja, to su državni budžeti, bankovni krediti ili tržišni instrumenti, od kojih su jedan i obligacione šeme energetske efikasnosti koje su odličan način za prikupljanje sredstava za mjere energetske efikasnosti kao i za poticanje prvrede zemalja koje ih implementiraju.

Upravo su obligacione šeme u energetskoj efikasnosti bile tema danas održane konferenecije u organizaciji USAID projekta "Investiranje u sektor energije" pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine,

Predstavnici institucija vlasti, međunarodne zajednice i ostali akteri energetskog sektora, razgovarali su o modelu obligacionih šema putem kojeg se finansiraju mjera energetske efikasnosti a predstavili su i smjernice politike obligacionih šema za energetsku efikasnost, koje su pripremili Sekretarijat Energetske zajednice i Evropska banka za obnovu i razvoj - EBRD te primjeri Programa obligacionih šema iz Sjedinjenih Američkih Država.

Obligacione šeme energetske efikasnosti su zapravo mehanizam kojim se sufinansira provođenje mjera energetske efikasnosti, a kojim se obavezuju kompanije koje prodaju energiju da ostvare ciljeve uštede energije investiranjem u mjere energetske efikasnosti kod svojih krajnjih kupaca.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice kazao je da su oblgacione šeme vrijedan sistem gdje se obaveza energetske efikasnosti prenosi direktno na dobavljače energenata.

Kazao je da je u vrijeme kada je bio ministar energetike Slovenije od direktora svih energetskih preduzeća zatražio da prodaju manje energenata svojim kupcima  jer su  ubuduće odgovorni za energetsku efikasnost.

"Oni to tada nisu mogli razumjeti, jer je je to zapravo bila nova filozofija Evropske unije koja omogućava da se brigu za smanjenje potrošnje energije prebaci na dobavljače energenata. I danas je sitacija ista dobavljači ovo moraju prepoznati kao novu priliku za biznis jer se provođenjem mjera energetske efikasnosti može napraviti mnogo profitabilnih stvari kroz mjere EE. Za to nam trebaju veliki igrači na tržištu. Obligacione šeme su zapravo te koje regulišu obavezne za sve članice Energetske zajednice od oktobra 2017. godine", kazao je Kopač.

Admir Softić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazao je da je riječ o vrlo važnom mehanizmu koji je tako i tretiran u Okvirnoj energetskoj strategiji BiH.

"U Ministarstvu smo jasno opredijeljeni da implementiramo taj mehanizam kroz naše zakonodavstvo. Ministarstvo će zajedno sa tehničkom asistencijom USAID-a u narednom periodu pripremiti novi nacionalni akcioni plan za energetsku efikasnost, gdje će dio vezan za obligacione šeme biti jedan od najvažnijih dijelova koji će biti obrađeni u ovom dokumentu", rekao je Softić.

Šef USAID misije u BiH, Peter Duffy rekao je da BiH troši oko pet puta više energije od evropskog prosjeka po određenom iznosu BDP-a, te da je neophodno poboljšati energetsku efikasnost kako bi osigurali ekonomski razvoj i doprinijeli zdravijoj životnoj sredini.

"Neefikasno korištenje energije stvara velike probleme, kao što je to primjer zagađenosti u Sarajevu, a to odmah ima i veliki uticaj na ekonomiju. Za poboljšanje tog sistema bit će potrebne velike investicije. U posljednjih par godina radili smo na razvoju pojedinih medela i mobiliziranje investicija kako bi BiH bila naprednija po pitanju ekonomije i kako bi se što efikasnije koristila enregija, tako je i ova konferencija prilika da se neke stvari objasne i približe", kazao je Duffy .

Procjenjuje se da je investicioni potencijal energetske efikasnosti u BiH blizu 5 milijardi KM, a ulaganjem 100 miliona KM godišnje u mjere energetske efikasnosti, BDP Bosne i Hercegovine bi se povećao za blizu 1 posto godišnje što bi rezultiralo otvaranjem približno 4.900 radnih mjesta.

Primjenom ovog modela i ulaganjem 100 miliona KM godišnje, uštedila bi se energija jednaka potrošnji 17 hiljada prosječnih domaćinstava kao i smanjenje emisije CO2 jednake godišnjoj emisiji koju proizvede 19 hiljada vozila.

Budući da ni budžeti a ni banke ne mogu samostalno podnijeti tolike potrebe za finasiranjem EE, šeme kao mehanizam su jedina opcija koja će u vidu subvencija pokrenuti cijeli sistem.

Govornici su kazali da preostaje još da nadležna tijela u BiH donesu stratešku odluku o provedbi obligacionih šeme EE, te započnu sa procesom izmjene neophodnog zakonodavstva. Na ovaj način se može popraviti imidž jedne od energetski najneefikasnijih zemalja ovog dijela Evrope, te unaprijediti kvalitete življenja.

U nastavku konferencije kroz dvije panel diskusije govorilo se o obligacionim šemama kao pokretaču rasta BDP-a i instrumentu zaštite okoliša.

Konferencija je organizovana u okviru USAID projekta "Investiranje u sektor energije" i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti