Obljetnica ZZ Gračanke: 30 godina proizvodnje povrća

15.07.2013. 11:24 / Izvor: eKapija.ba

Zemljoradnička zadruga Gračanka davno je prešla opštinske i entitetske granice i već uveliko sa svojim kooperantima radi na certificiranoj proizvodnji zdrave hrane.

Zemljoradnička zadruga Gračanka davno je prešla opštinske i entitetske granice i već uveliko sa svojim kooperantima radi na certificiranoj proizvodnji zdrave hrane.  ZZ Gračanka i ove godine, kao i prethodnih godina, ostaje glavni nositelj svih aktivnosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje. I ove godine Gračanka će organizovati veliku proizvodnju sa velikim brojem svojih kooperanata prateći ih u svim segmentima proizvodnje, od sijanja do plasmana gotovih proizvoda.

Ove godine Gračanka će imati na raspolaganju i vlastitu hladnjaču kapaciteta 300 tona i višestruko uvećan plasman poljoprivrednih proizvoda, naročito šljive, na tržište zemalja Evropske unije.

Inače, Zemljoradnička zadruga Gračanka ove godine slavi obljetnicu, odnosno 30 godine proizvodnje povrća uglavnom za industrijsku preradu, a dijelom i za svježu potrošnju. Vrlo važan artikal koji zauzima preko 50% njihove proizvodnje je krastavac kornišon koji su, uz ostalo povrće, prodavali na domaćem tržištu.

Zemljoradnička zadruga osnovana je 1954. godine, pod nazivom "Bratstvo" i imala je niz transformacija. Danas posluje pod imenom Z.Z. "Gračanka".

Djelatnost zadruge je:

 

 

 

Proizvodnja voća i povrća

Z.Z. Gračanka godišnje proizvede i plasira 1650 tona voća i povrća.

  • Krastavac - 600 t
  • Krompir - 200 t
  • Kupus - 200 t
  • Mrkva - 100 t
  • Luk - 50 t
  • Paradajz - 100 t
  • Cvekla - 200 t
  • Jagoda - 50 t
  • Jabuka - 100 t
  • Šljiva - 50 t

Proizvodnja povrća se bazira na korištenju hibrida sjemena od vodećih svjetskih kuća gdje se koriste najkvalitetniji hibridi. Za svoje proizvođače organizuje stručna predavanja u cilju uvođenja novih tehnologija u proizvodnji povrća i voća.

Proizvodnja i otkup mlijeka

Z.Z. Gračanka godišnje proizvede i otkupi tri miliona litara mlijeka. Otkup mlijeka se vrši na dvije Opštine Gračanica i Doboj Istok. Otkup mlijeka je organizovan kroz 22 otkupne stanice. Svakodnevno sa svojim koopernatima radimo na uvođenju novih tehnologija u proizvodnji mlijeka, izradi projekata za proizvođače mlijeka, nabavci kvalitetnog priplodnog materijala iz Austrije i Njemačke, širenju stočarskih farmi, širenju mreže otkupa mlijeka.

Promet repromaterijala

Z.Z. Gračanka snadbjeva svoje kooperante – farmere sa svim repromaterijalom:

Svi prodajni objekti su snadbjeveni repromaterijalom od poznatih svjetskih kuća koje bira stručna služba Z.Z. Gračanka, tako da je u Poljoprivrednim apotekama zastupljeno sve što je potrebno poljoprivrednicima od repromaterijala, stočne hrane, mineralnih đubriva, zaštitnih sredstava.

Zadruga ima 203 zadrugara; 1150 kooperenta:

  • 600 kooperanata u proizvodnji voća i povrća
  • 550 kooperanata u proizvodnji mlijeka

Z.Z. "Gračanka" svoju djelatnost realizuje na 7 opština. Od 2004. godine rad zadruge je usaglašen sa opštim zakonom o zadrugama BiH.

Z.Z. "Gračanka" ima 20 zaposlenih od toga 6 poljoprivrednih inžinjera i 9 poljoprivrednih tehničara. Zatim 10 građevinskih objekata u vlasništvu zadruge.

Menadžment zadruge čine stručni ljudi koji su privrženi poljoprivredi i zadrugarstvu. Cijeli tim je prošao specijalističko obrazovanje iz raznih oblasti poljoprivrede, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Cilj menadžmenta je kontinuiran rad na uvođenju novih tehnologija i evropskih standarda u poljoprivrednoj proizvodnji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti