Obnova prema izvornom projektu: Vijećnica ostaje neuništiv simbol Sarajeva

27.05.2011. 11:57 / Izvor: eKapija.ba
Obnova prema izvornom projektu: Vijećnica ostaje neuništiv simbol Sarajeva

Sarajevska Vijećnica, kulturno-historijski spomenik i jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda, trenutno se nalazi u trećoj fazi obnove u kojoj najveći građevinski izazov predstavlja restauracija fasade. Graditelji svoj posao obvaljaju prema planiranim rokovima, ali i prema izričitom zahtjevu Gradske uprave da Vijećnica mora zadržati autentičan izgled koji je nekad imala.

Jedina izmjena koju je pretrpio izvorni projekat bila je ugradnja liftova, s čime se složio i ekspertni tim Evropske komisije. Posao glavnog izvođača radova na međunarodnom tenderu dobila je domaća firma GP Bosna iz Sarajeva. Ova kompanija je preuzela izvođenje dijela konstruktivnih građevinskih radova, rekonstrukciju dijela krova sa instalacijom kišne i gromobranske instalacije, zanatske radove na restauraciji i rekonstrukciji fasade objekta, izradu i ugradnju fasadne stolarije.

Sačuvati dekoracije na fasadi

Vildana Jakić, koordinatorica u Gradskoj upravi Sarajeva za projekat "Obnova Vijećnice", potvrdila je za eKapiju da je u ovoj fazi radova posebna pažnja posvećena rekonstrukciji i restauraciji fasade, koja sadrži brojne dekorativne elemente od kamena, fajansa i terakote.

"Radovi na rekonstrukciji i restauraciji fasade se izvode u skladu sa projektnom dokumentacijom, koja je urađena na osnovu detaljnog fotogrametrijskog snimka postojećeg stanja fasade, provedenih istražnih konzervatorskih radova i raspoložive grafičke i foto dokumentacije izgleda fasade prije razaranja", objašnjava ona.

Jakić također podsjeća da je projekat obnove Vijećnice prošao kroz dvije faze. Nakon završetka rata, u periodu od 1996. do 1997. godine, urađena je konstruktivna sanacija objekta čiji je cilj bio zaštita Vijećnice od daljeg propadanja. Za ove radove, sredstva je obezbijedila Republika Austrija u iznosu od 750.000 eura

Potom se u ulozi finansijera pojavila Evropska komisija, koja je donirala sredstva za nastavak radova, odnosno drugu fazu radova u iznosu od 2.250.000 eura. U ovoj fazi, koja se odvijala u periodu od 2002. do 2004. godine, nastavljeni su radovi na obnovi horizontalnih elemenata konstrukcije objekta, izvedeni su radovi na rekonstrukcija aule, zamjeni stubova na prvom i drugom spratu i zamjeni potpornih lukova na prvom spratu.

Novac za izradu projektne dokumentacije osiguran je iz budžeta domaćih, uglavnom lokalnih institucija, i to Grada Sarajeva (400.000 KM), Kantona Sarajeva (400.000 KM) i Općine Stari Grad (100.000 KM).

"Izrada glavnog projekta arhitektonske obnove Vijećnice završena je krajem 2007. godine. Tokom 2008. godine, izvršena je revizija projektne dokumentacije i izrada glavnog projekta obnove slikarskih dekoracija, čime su stvoreni uslovi za izvođenje radova na rekonstrukciji i restauraciji objekta", podsjeća koordinatorica projekta Vildana Jakić, dodajući kako je krajem 2008. godine, u cilju zaštite sačuvanih dekorativnih elemenata od uticaja atmosferalija, izvršena nabavka i montaža skele na centralnoj fasadi i dvije kule.

Ukupna vrijednost za izvođenje radova u trećoj fazi iznosi 2.259.562 eura, dok je vrijednost ugovora za nadzor nad izvođenjem radova 56.471 euro. Rok za završetak radova u trećoj fazoj je 31. maj 2012. godine, a u međuvremenu će biti provedena i procedura izbora izvođača za četvrtu završnu fazu radova prije nego što objekat bude predat na korištenje.

Glavni finansijeri u ovom dijelu rekonstrukcije je Kraljevina Španija koja je donirala milion KM namjenskih sredstava za rekonstrukciju i restauraciju fasade objekta.

Buduća namjena Vijećnice

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je ovaj kulturno-historijski objekat proglasila nacionalnim spomenikom BiH, odredila je preliminarne propozicije za korištenje Vijećnice nakon što ona bude obnovljena.

Prema njihovoj odluci, Vijećnica će imati tri osnovne funkcije. To će biti reprezentativni prostor koji će se sastojati od svečane sale i sale za sjednice. U Vijećnici će također biti smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, a jedan dio prostora bit će namijenjen za javno-kulturne sadržaje (centralni hol-aula i muzej).

"Vijećnica će biti prostor za naučne i kulturne sadržaje i na taj način ostati da živi kao neuništivi simbol grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine", poručuje Jakić.

Svjedok historije Bosne i Hercegovine

Gradska Vijećnica nalazi se nedaleko od Baščaršije, stare jezgre grada. Izgrađena je 1896. godine, u pseudo-maurskom stilu. Prvi projekat je uradio Karlo Paržik, a kako se projekat nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, izrada novog je povjerena Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II zbog čega je dva puta odlazio u Kairo.

Kako je Wittek navodno, upravo zbog ovog projekta (nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade), umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta je povjeren 1894. godine Ćirilu M. Ivekoviću.

Uporedo sa izradom i razradom projekta tekla je i izgradnja objekta od 1892. do 1894. godine. Objekat gradske vijećnice zvanično je predat na upotrebu 1896. godine. Za vrijeme Jugoslavije ovaj objekat je imao funkciju Gradske biblioteke.

Tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica je bila više puta granatirana od strane prvo JNA, a onda i VRS-a. U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine u vatrenoj stihiji nestao je Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji Bosne i Hercegovine.

Nermina Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti