Obrazovanjem odraslih u Prijedoru olakšan put do novog radnog mjesta

01.06.2015. 11:34 / Izvor: eKapija.ba
Obrazovanjem odraslih u Prijedoru olakšan put do novog radnog mjesta

Realizacijom projekta DELICE, povećan je broj organizatora obrazovanja odraslih na području Grada Prijedora, tako da danas imaju pet stručnih škola koje trenutno mogu da izvode 55 akreditovanih programa za stručna zanimanja.

U protekla 24 mjeseca u Prijedoru je uspješno realizovan projekat "Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja" (DELICE eng. – Development of Lifelong learning for increase of competitiveness and employment).

Projekat DELICE finansiran je sredstvima Evropske unije, dok je za njegovo provođenje bila zadužena Agencija PREDA-PD sa partnerima – Mašinskom školom Prijedor, Poljoprivredno-prehrambenom školom Prijedor, Zavodom za zapošljavanje RS – filijala Prijedor, Područnom privrednom komorom Banja Luka – kancelarija Prijedor, Zanatsko-preduzetničkim udruženjem Prijedor i Klasterom drvoprerađivača "DRVO-PD".

Ukupna vrijednost projekta DELICE iznosila je 116.042,91 EUR od čega Evropska unija finansira 81,18 posto u iznosu od 94.202,03 EUR iz sredstava IPA 2009, dok su preostali dio finansirali partneri projekta.

Projekat čija se uspješna implementacija završava današnjim danom kako je za poslovni portal eKapija.ba rekao Goran Rodić iz PREDE imao je za opšti cilj rješavanje problematike zapošljavanja, odnosno povećanje broja zaposlenih osoba.

"Specifični cilj projekta (svrha) bio je povećanje kapaciteta za zapošljavanje kroz stručno obrazovanje i obuku odraslih", kaže Rodić.

Projektne aktivnosti u protekle dvije godine su bile usmjerene na: čvršće povezivanje i bolju koordinaciju lokalnih partnera na poslovima planiranja i sprovođenja aktivnosti u vezi sa tržištem rada i zapošljavanjem, jačanje lokalnih kapaciteta za izvođenje programa prekvalifikacije, dokvalifikacije, usavršavanja i osposobljavanja odraslih za zanimanja iz oblasti metaloprerade, drvoprerade, poljoprivrede i uslužnog zanatstva, uz aktivno učešće subjekata iz lokalne privrede, izrada metodologije za efikasnije planiranje i sprovođenje programa obrazovanja i obuke za odrasle na kratkoročnom i dugoročnom nivou, promociju koncepta cjeloživotnog učenja i povećanje dostupnosti programa prekvalifikacije, dokvalifikacije, usavršavanja i osposobljavanja za zanimanja tražena na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu rada.

"Realizacijom projekta DELICE, povećan je broj organizatora obrazovanja odraslih na području Grada Prijedora, tako da danas imamo pet stručnih škola koje trenutno mogu da izvode 55 akreditovanih programa za stručna zanimanja koja su potrebna na lokalnom tržištu rada. Osnovan je i Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora, koji okuplja predstavnike relevantnih organizacija i institucija koje utiču na kretanja u obrazovanju i na lokalnom tržištu rada. Aktivnosti Savjeta su fokusirane na planiranje i provođenje aktivnosti razvoja ljudskih resursa i usklađivanja potrebnih znanja i vještina radne snage sa zahtjevima lokalnih privrednika", kaže Rodić,  pojašnjavajući kako ove aktivnosti podrazumijevaju istraživanje kretanja na tržištu rada, davanje prijedloga za unapređenje nastavnih planova i programa u redovnom obrazovanju i obrazovanju odraslih, iniciranje i provođenje raznih projekata i aktivnosti koji imaju za cilj opremanje školskih kabineta i radionica, analiziranje potrebnih kompetencija za određeno zanimanje, saradnju sa drugim zainteresovanim stranama i generalno promociju cjeloživotnog učenja.

E. Ko.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti