Obrtnici apeliraju na donošenje hitnih mjera za ublažavanje krize

16.03.2020. 10:59 / Izvor: Akta.ba
Obrtnici apeliraju na donošenje hitnih mjera za ublažavanje krize

Obrtnička komora Federacije zajedno s kantonalnim obrtničkim komorama predlaže i apelira na nositelje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zbog širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama te utjecajima novonastale situacije na obrtništvo i privredu Obrtnička komora Federacije zajedno s kantonalnim obrtničkim komorama predlaže i apelira na nositelje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da donesu set hitnih mjera za ublažavanje krize u obrtništvu i privredi. 

Obrtnička komora Federacije donijela je Zaključke te apelira na nositelje vlasti na svim razinama da se ozbiljno pristupi pored zdravstvenih i sigurnosnih mjera i djelu koji bi obuhvatio privredne mjere.


1. Donošenje Odluke o proglašenju vanrednih okolnosti na nivou države BiH.

2. Formiranje posebnog fonda koji bi se financiranog institucionalnim sredstvima i sredstvima međunarodnih institucija i organizacija, a u svrhu sufinanciranja troškova radnika na bolovanjima i samoizolacije. 

3. Donošenje Odluke o odgodi plaćanja direktnih i indirektnih poreza obrtnicima i privrdnicima direktno pogođenim krizom do okončanja iste.

4. Donošenje Odluke o odgodi, reprogramu na plaćanje kredita obrtničkim i  privrednim subjektima i njihovim radnicima iz područja pogođenih pandemijom, kao i planiranje subvencije kamata nastalih za vrijeme pandemije, te osigurati buduće nove linije kreditnih aranžmana pod povoljnim uvjetima.

5. Donošenje Odluke o oslobađanju obrtnika i privrednika plaćanja doprinosa za vrijme trajanja pandemije. 

6. Donošenje Odluke o oslobađamju plaćanja zakupnima na poslovne prostore i javne površine u vlasništvu javnih poduzeća, lokalnih, kantonalnih i federalnih organa, a koje koriste obrtnici temeljem ugovorenog odnosa do prestanka pandemije. 

 7. Omogućiti obrtnicima rad u skladu s novonastalim situacijama. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti