Obrtnička komora KS uputila zahtjev prema svim općinama da ukinu taksu na istaknutu firmu

25.12.2020. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Obrtnička komora KS uputila zahtjev prema svim općinama da ukinu taksu na istaknutu firmu

Svjesni ste posljedica situacije gdje dolazi do masovnih zatvaranja obrta, da oni i koji rade imaju veće troškove od prihoda, finansijska pomoć od federalnih i kantonalnih vlasti je bila minimalna, neznatna i uslovljena lošim kriterijima.

Obrtnička komora Kantona Sarajevo uputila je prema svim općinama, odnosno općinskim vijećima u Kantonu Sarajevo Zahtjev za ukidanje takse na istaknutu firmu. 

Kako su istakli, to bi bila jedna od mjera u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica poslovanja izazvanih Corona virusom.

" Obrtinička komora KS predlaže i apelira na Općinsko vijeće koje predlaže Nacrt Budžeta za narednu godinu da ukine stavku takse na istaknutu firmu za obrtnike za narednu godinu. Svjesni ste posljedica situacije gdje dolazi do masovnih zatvaranja obrta, da oni i koji rade imaju veće troškove od prihoda, finansijska pomoć od federalnih i kantonalnih vlasti je bila minimalna, neznatna i uslovljena lošim kriterijima. Obzirom da ste imali razumijevanja prema obrtnicima ranije, kada ste nam smanjili iznose kirija i drugi vidovi pomoći, nadamo se da ćete i sada podržati ovaj naš prijedlog", stoji u Zahtjevu ove Komore. 

Podsjetimo, svaki privredni subjekt, uključujući i obrtnike, obavezni su plaćati  ovu vrstu taksi, koje spadaju u direktne prihode općina i one određuju, svaka za sebe, njihovu visinu. Općine,također, donose kriterije za određivanje visine ovih naknada, a one zavise uglavnom od vrste djelatnosti, kao i od atraktivnosti zone u kojoj je poslovni subjekt istakao firmu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti