Obrtnička komora protiv novog Zakona o obrtu

23.05.2018. 15:50 / Izvor: Fena
Obrtnička komora protiv novog Zakona o obrtu

Naime, Nacrt zakona prošao je javnu raspravu, a nakon toga je uslijedilo usvajanje Nacrta u Zastupničkom domu, a potom i u Domu naroda.

Obrtnici u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) smatraju neprihvatljivim novi Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji predlaže Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta te Svjetska banka.

Naime, Nacrt zakona prošao je javnu raspravu, a nakon toga je uslijedilo usvajanje Nacrta u Zastupničkom domu, a potom i u Domu naroda.

Međutim, kako je istaknuto na pres-konferenciji koju je danas u Sarajevu organizirala Obrtnička komora FBiH (OKFBiH), odjednom se pojavio novi Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, koji svojim sadržajem nije isti kao onaj koji je prošao javnu raspravu, zakonodavne urede, Zastupnički dom i Dom naroda, niti je sadržajno nacrt o kojem su obrtnici davali svoja mišljenja.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić kazao je da predlagač Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima nije prihvatio primjedbe obrtnika na novi Prijedlog zakona. Ukinuti su pravilnici, nije definirana  imovina obrtnika te je ukinuta kupoprodaja obrta.

Također, obrtnici zahtijevaju  jasno reguliranje ko od članova užeg domaćinstva može raditi i pomagati u vođenju obrta te reguliranje načina rada obrtničkih komora.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH napomenuo je da su neki prijedlozi i primjedbe obrtnika prihvaćeni, a riječ je, između ostalog, o mogućnosti uvoza i izvoza repromaterijala, skraćivanju postupka otvaranja obrta sa 14 na sedam dana te prikupljanju dokumentacije po službenoj dužnosti prilikom otvaranja obrta. 

Novinarima se obratio i predsjednik Skupštine OKFBiH Smail Hasanić koji je konstatovao da novi Prijedlog zakona o obrtu više šteti od postojećeg, odnosno važećeg Zakona o obrtu.

Jasno je naglasio da novi zakon neće doprinijeti razvoju obrtništva i obrtničkog sustava u FBiH, već će ga, naprotiv, usporiti. Osim toga, dodao je da će taj zakon ugroziti i egzistenciju obrtnika i njihovih porodica jer će dovesti do masovnog zatvaranja obrtničkih radnji.

Poručio je da obrtnici, uz konstruktivnu saradnju, zahtijevaju iznalaženje najboljeg mogućeg rješenja za zakonodavnu i izvršnu vlast, kao i za obrtnike.

U suprotnom, kako je rekao, bit će primorani da svoje nezadovoljstvo iskazuju i na druge zakonom dozvoljene i predviđene načine, što znači da će "pozvati svo članstvo na neposluh u smislu izvršavanja određenih obaveza, dok se stvari ne reguliraju na obostrani interes".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti