Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Obrtnička komora USK-a i općina Velika Kladuša sa partnerima u novom programu zapošljavanja

20.08.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba

"Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta", novi je projekt kojeg će Obrtnička komora USK-a, općina Velika Kladuša i ostali partneri uz finansijsku pomoć USAID-a u BiH i Međunarodne organizacije rada, implementirati naredne godine, a s ciljem razvoja i realizacije programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba na lokalna tržišta rada kroz program partnerstva za zapošljavanje.

Tim povodom, jučer je u zgradi Općine održan radni sastanak lokalnih partnera, u koji su pored kantonalne Obrtničke komore i općine Velika Kladuša, uključeni JU Služba za zapošljavanje USK-a, dvije obrazovne institucije: Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću i JU i srednja škola "Dr. Husein Džanić",  te firma "Strojopromet" d.o.o. Velika Kladuša. Vrijednost projekta iznosi više od 300.000 KM, a čijom realizacijom će radno osposobljeno, bilo da se radi o prekvalifikaciji, pronalasku posla ili pokretanju vlastitih biznisa, biti više od 100 osoba.

Kako je istaknuo ovlaštenik i savjetnik općinskog načelnika, Ervin Abdić, općina Velika Kladuša uvijek je podržala i prepoznala značajne projekte, te uzimala učešće u istim. Od cjelokupnog iznosa,11% spada na lokalne partnere, a općina je prihvatila da učestvuje u iznosu od 20.000 KM, te pruži i drugu neophodnu pomoć.

Predsjednik Obrtničke komore USK-a, Enes Arapović naglasio je važnost projekta koji je namijenjen zapošljavanju novih i osposobljavanju postojećih kadrova.

Cilj projekta je razvoj i realizacija programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba na lokalna tržišta rada kroz program partnerstava za zapošljavanje u formi tri programa obuke, iz oblasti agroturizma, uzgoja i prerade ljekovitog bilja sa osnovama fitoterapije, te obuke za CNC – operatere i programere.

Inače, riječ je o projektu „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija (EU) a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH).  LEP II projekt je usmjeren ka poboljšanju socijalno-ekonomske situacije i životnih uslova u BiH. Realizacijom projekta, MOR očekuje da će doprinijeti povećanju udjela lokalnih zajednica sa djelotvornim partnerskim mehanizmima koji doprinose formalnom zapošljavanju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti