Obrtnička komora USK uvezuje obrtnike BiH i Hrvatske

29.04.2014. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
Obrtnička komora USK uvezuje obrtnike BiH i Hrvatske

Šemsudin Bajrić, predsjednik komore je u razgovoru za naš portal istakao da je Obrtnička komora USK prije svega servis koji obrtnicima pruža više usluga, korisnih informacija i savjeta.

Na nedavno održanom sajmu Grapos-Expo koji je održan u Gračanici nastupila je i Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona, sa promotivnim materijalima komore te Nacionalnog parka Una, a učešće su uzeli i članovi Obrtničke komore USK, i to Ljekobilje Bulić iz Bihaća, te Unametal IT iz Bosanske Krupe.

Šemsudin Bajrić, predsjednik Komore je u razgovoru za naš portal istakao da je Obrtnička komora USK prije svega servis koji obrtnicima pruža više usluga, korisnih informacija i savjeta.

"Imate plan za posao, a ne znate kako da ga pokrenete i treba vam pomoć? U tom slučaju je Obrtnička komora USK pravo mjesto koje je otvoreno da sasluša sve prijedloge, savjetuje i usmjeri obrtnike koji žele da pokrenu biznis u sve težim uslovim poslovanja", ističe Bajrić, dodajući da je sve više nameta, a sve manje onih koji ih mogu podnijeti.

"Teška su vremena svima, obrtnici su sa svojom ekonomskom moći i brojem zaposlenih mali i nemoćni, ali su uveli jednu novu dimenziju, da opstanu zahvaljujući svojoj volji i upornosti. Nameti koje država nameće obrtnicima su preveliki i to je samoubilačka filozofija - sjeći granu na kojoj sjedite", navodi on.

U tom smislu Komora nastoji da pruži što bolju podršku obrtnicima kako edukacijom, tako i usmjeravanjem obrtnika koji žele pokrenuti nešto.

Inače, komora je do sada je implementirala niz lokalnih i federalnih projekata, te se planira učešće u većim projektima.

Govoreći o nedavno završenom projektu "Škole tkanja i vezenja", Bajrić napominje da su izuzetno ponosnI na taj projekt kojim su okupili nekoliko starijih žena koje su svoje znanje i iskustvo prenijele mlađim generacijama i na taj načim spasili kulturna, tradicijska i etno obilježja.

Također, Obrtnička komora USK ima dobru saradnju sa prekograničnim partnerima u pogledu odlaska na sajmove, izrade projekata, razmjene iskustava i poslovne saradnje, dok tradicionalno razvijenu saradnju sa Hrvatskom obrtničkom komorom.

"Pošto smo mi na granici sa Hrvatskom, vrlo aktivno radimo IPA programe sa našim kolegama iz ove susjedne zemlje. Zadnji projekat koji smo predali Evropskoj komisiji koncipira se na ideji da uvežemo obrtnike i male poduzetnike sa pograničnog područja, da ih dovedemo dva puta godišnje u vezu kako bi se upoznali i otvorile mogućnosti za uvezivanje obrta", objašnjava Bajrić.

Kao konkretan primjer, navodi da se nekom hrvatskom poduzetniku koji proizvodi kaiševe, odjednom može otvoriti tržite Evrope koje od njega traži 5.000 komada kaiševa – a on  sa dva radnika može proizvesti 100 kaiševa.

"U tom momentu ima dvije varijante, ili da izgubi takav veliki projekat, ili da se uveže sa ostalim obrticima i proizvedu traženu količinu", ističe on.

Dakle, riječ je velikom projektu vrijednom 350.000 eura i narednih mjeseci očekuju konkretne rezultate.

"Ako uspijemo u tome, plan je da sa obje strane uvežemo oko 100 obrtnika", zaključuje Bajrić.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti