Obuća iz Bijeljine za italijansko tržište

03.11.2017. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Obuća iz Bijeljine za italijansko tržište

Za narednu godinu ova fabrika planira povećanje proizvodnog kapaciteta kod inostranog partnera.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je nedavno posjetio porodično preduzeće Kondor D.M. d.o.o. koje se skoro dvadeset godina bavi izradom kožne konfekcije i galanterije, a primarna djelatnost od 2012. godine im je proizvodnja obuće, piše Infobijeljina.

"Oko 95 odsto našeg proizvodnog kapaciteta zasnovano je na proizvodnji obuće. Do 2017. godine proizvodili smo samo za inostranog partnera Diadoru iz Italije, da bi ove godine proširili ponudu i na domaće tržište i lansirali brend anatomske obuće Kondor", naveo je vlasnik ovog preduzeća Dragan Bilić.

Trenutno u ovom preduzeću radi oko 100 zaposlenih, a ženska radna snaga čini preko 90 odsto kolektiva.

Ključni problem za ovo preduzeće je loš napon električne energije, zbog čega ne mogu da ostvare plan za proširenje proizvodnje.

"Trenutno smo u fazi rješavanja tog problema. Takođe, smatramo da država nema sluha i ne prati firme koje se kontinuirano razvijaju. Nema odgovarajuće pomoći za nabavku opreme, kao ni za neke infrastrukturne projekte koji su za nas od velike važnosti, jer bi takva pomoć mogla da doprinese da se broj radnika u najmanju ruku udvostruči", naveo je Bilić.

Prema riječima Bilića, prepreku u radu im predstavljaju i granične barijere.

"Što se tiče izvoza moraju se neke stvari brže realizovati. Sistem nam je prilično spor, za neke dodatne klauzule se dugo čeka, dok inostrane firme nemaju taj problem i kod njih se to riješava u roku od dva dana. Poslovanje bi nam bilo neuporedivo lakše da ne moramo da sirovine i robu prevozimo preko nekoliko granica, na kojima je skoro uvijek gužva. Čekanje na granicama je za nas veliki hendikep, jer ukoliko dođe do zastoja moramo da plaćamo penale", pojašnjava Bilić.

Za narednu godinu ova fabrika planira povećanje proizvodnog kapaciteta kod inostranog partnera.

"Od januara 2018. godine je u planu pokretanje još jedne proizvodne linije za strane partnere, kao i proširenje linije za domaću proizvodnju, što će dovesti do otvaranja bar još 50 novih radnih mjesta", najavio je Bilić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić podsjetio je da već godinama insistira na stavu da su najveći problemi za razvoj privrede nesređena politička situacija u BiH i granične prepreke između država.

"Svi koji donose odluke i misle dobro ljudima koji ih biraju na odgovorne dužnosti, moraju da obrate mnogo više pažnje na smirivanje strasti i da porade na prevazilaženju ovih problema. Ovdje radi stotinu vrijednih ljudi koji od svog rada izdržavaju svoje porodice, a vlasnici imaju teškoće u poslovanju, kojih ne bi bilo da posluju u stabilnoj državi. Još jednom pozivam sve koji imaju uticaja da razmisle o prioritetima i da se posvete rješavanju problema od kojih zavisi opstanak svih nas", poručio je Mićić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti