Obuća iz Kotor Varoši u izlozima nekoliko kontinenata

30.12.2019. 08:20 / Izvor: SRNA
Obuća iz Kotor Varoši u izlozima nekoliko kontinenata

Vlasnik i direktor fabrike obuće "Dermal" Radenko Bubić rekao je da većinu proizvedene obuće isporučuju firmama iz Njemačke, Austrije i Slovenije sa kojima imaju potpisane ugovore.

Vlasnik i direktor fabrike obuće "Dermal" Radenko Bubić rekao je da većinu proizvedene obuće isporučuju firmama iz Njemačke, Austrije i Slovenije sa kojima imaju potpisane ugovore.

“Dnevno izrađujemo oko 1.000 pari obuće modnog programa i 3.500 pari namjenske zaštitne obuće koju, osim u zemlje Balkana, plasiramo i na mnoga druga tržišta u Evropi, kao što su Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Slovačka i Holandija”, istakao je Bubić.

Preduzeće “Dermal”, osim što se bavi izradom vlastitih proizvoda, veliki dio svojih kapaciteta koristi za uslužno poslovanje. Pod uslužnim poslovanjem se podrazumijeva izrada gotove i polugotove obuće za inostrane partnere, kao što su “Haiks”, “Gabor”, “Planika”, “Mefisto” i modna ženska obuća “Paul Grin”.

“Na ovaj način, proizvodi izrađeni u našim fabrikama pronašli su mjesto u izlozima na više kontinenata. Naša misija je stvaranje moderne kompanije, koja poštuje moralne i zakonske standarde društva, a na prvom mjestu zadovoljava potrebe svojih kupaca i zaposlenih”, naglašava Bubić.

Prema njegovim riječima, “Dermal” bilježi stalni rast obima ugovorenih poslova, što je rezultiralo i povećanjem proizvodnih kapaciteta.

“Konstantno povećavamo proizvodne kapacitete kako bi zadovoljili potrebe kupaca, a istovremeno raste i broj zaposlenih. Potreba za novim radnicima uvijek postoji, trenutno ih imamo 955, što nas čini najvećim domaćim poslodavcem u kotorvaroškoj opštini”, dodao je Bubić.

“Dermal” proizvodi čizme za francusku, italijansku i englesku vojsku i američke vatrogasce, te namjensku obuću za ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore i za radnike “Elektroprivrede FBiH”, a sa slovenačkom “Alpinom” je potpisan ugovor za izradu modne i obuće za planinarenje.

“Dermal” je počeo poslovni put kao prodavnica obuće da bi prerastao u proizvodnu firmu i ubrzo se probio na strana tržišta na kojima je godinama nastavio da širi listu poslovnih partnera. U kriznim godinama 2008. i 2009. nisu zatvarali proizvodne pogone, već su povećavali obim proizvodnje i proširivali proizvodne kapacitete.

“Naša vizija je osvajanje ostalih evropskih i svjetskih tržišta sa ciljem da brend `Dermal` uvijek bude prepoznatljiv po vrhunskom kvalitetu. Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji za inostrana tržišta, saradnja sa velikim brojem stranih partnera i veoma dobra tehnička i tehnološka opremljenost nam omogućavaju da odgovorimo na sve zahtjeve kvaliteta i kvantiteta naših sadašnjih i budućih partnera, nezavisno od toga da li se radi o modnoj, dječijoj, namjenskoj ili radnoj obući”, kaže Bubić.

Proizvodni pogoni "Dermala" se nalaze na prostoru nekadašnjeg "Proleksa". Renoviranje postojećih i izgradnja novih pogona, ulaganje u novu opremu, sve su to investicije koje su, prema riječima Bubića, finansirane iz vlastitih sredstava.

U proteklih 17 godina uloženo je mnogo truda, kako rukovodstva fabrike tako i radnika, koji su dali nemjerljiv doprinos da “Dermal” bude nosilac obućarske industrije.

POVEĆATI PLATE I SAČUVATI KADAR DA NE ODE

Ni obućarsku industriju nije zaobišao masovni odlazak radnika, zbog čega poslodavci na sve načine pokušavaju da sačuvaju kvalitetan kadar kako bi u predviđenom roku uspjeli da odgovore na zahtjeve kupaca.

“Sve više u inostranstvo odlazi ženska radna snaga, što bi moglo stvoriti ogroman problem u našoj branši, gdje više od 85 odsto zaposlenih čine žene. Treba poboljšati cjelokupan ambijent u zemlji i definitivno povećati plate, u tom slučaju mnogi bi razmislili o ostanku na ovim prostorima”, rekao je Bubić.

On naglašava da su svim zaposlenim u ovoj godini povećali plate, koje su daleko iznad republičkog prosjeka u ovoj branši.

“Plate smo povećali za oko 20 odsto, tako da je prosječna plata zaposlenih kod nas oko 730 maraka”, istakao je Bubić.

Osim nedostatka kvalifikovane radne snage, problem predstavljaju i carinski nameti. Uvoz robe iz zemalja koje nisu članice Evropske unije zahtijeva plaćanje duplih carina.

“Na kožu i drugi repromaterijal koji uvozimo plaćamo carine, a to koči razvoj, jer smo u startu u nezavidnom položaju i za pet do deset odsto skuplji od konkurencije”, kaže Bubić.

Radnicima se isplaćuje regres, a na kraju ove kalendarske godine 30 najboljih radnika će biti novčano nagrađeno. Takođe, rukovodstvo fabrike svake godine obezbjeđuje i ljetovanja na crnogorskom primorju za najuspješnije radnike.

U planu je da se uz podršku Vlade Republike Srpske u krugu fabrike sagradi i dječiji vrtić, čime bi se dodatno poboljšali uslovi za radnike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti