Obuća: Nismo za kozmetičku izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda

31.10.2021. 09:13 / Izvor: Fena
Aida Obuća

Premijerka Obuća smatra da bi kriteriji i sama raspodjela javnih prihoda u FBiH trebali biti u vezi sa svim nadležnostima kantona.

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća smatra da bi kriteriji i sama raspodjela javnih prihoda u FBiH trebali biti u vezi sa svim nadležnostima kantona koje su utvrđene Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, a ne samo u vezi s nekim od tih nadležnosti.

Obuća, koja je tokom ove sedmice učestvovala u javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, napominje da od 2006. godine te raspodjele uopće nisu uzimale u obzir ustavne nadležnosti kantona, različite situacije u pojedinim kantonima kao ni obaveze koje su za kantone utvrđene Federalnim zakonima i drugim propisima. Naglašava da bi se na taj način omogućilo kantonima da finansiraju, a samim tim i izvršavaju svoje ustavne nadležnosti

"Aktuelnim Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine utvrđeni su kriteriji koji su u vezi s nekim od ustavnih nadležnosti kantona, ali uglavnom ne odgovaraju BPK-a koji je još 2015. godine prema Ministarstvu za finansije FBiH uputio inicijativu za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, uz sveobuhvatnu analizu, smatrajući da je ovo zakonsko rješenje potrebno izmijeniti kako bi se osigurao minimum finansijskih sredstava za izvršavanje ustavnih nadležnosti koje ima svaki kanton, bez obzira na njegovu veličinu", ističe Obuća.

Kao konkretan primjer neuravnoteženog pristupa, premijerka BPK-a između ostalog navodi zdravstvo i socijalnu zaštitu koji su prema Ustavu FBiH u nadležnosti kantona, što iziskuje velika finansijska sredstva pogotovo u kantonima u kojima ne postoji mogućnost pružanja tercijarne zdravstvene zaštite. Istakla je nezadovoljstvo postojećim načinom raspodjele, s obzirom da su jedini kriteriji za raspodjelu površina, broj stanovnika i broj učenika.

"Postojećim načinom raspodjele mnogoljudniji kantoni i kantoni s manjim potrebama zdravstvene i socijalne zaštite su u znatno povoljnijem položaju što ima za posljedicu da smanjuje učešće u raspodjeli kantona sa većim potrebama u oblasti zdravstveno socijalne zaštite. U BPK-a je broj korisnika socijalne i zdravstvene zaštite znatno veći nego u drugim kantonima, a učešće u raspodjeli se u zadnjih nekoliko godina smanjuje iako su sredstva koja su i u godini kada je raspodjela bila najpovoljnija za ovaj kanton, bila nedovoljna", navela je Obuća.

Dodala je da je nedostatak adekvatnih kriterija koji bi, po njenoj ocjeni trebali biti obavezni, donekle kompezovano uvođenjem pondera u važeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH

"Da nisu utvrđeni ponderi, određeni kantoni koji imaju naprimjer, procentualno veće učešće korisnika socijalne i zdravstvene zaštite po stanovniku ne bi bili u mogućnosti pružiti tu zaštitu svojim stanovnicima na onom nivou na kojem je ona u drugim kantonima, što je svakako neprihvatljivo", ocijenila je Obuća.

Ističe da lično nije za kozmetičke izmjene ovog Zakona te da sve navedeno ukazuje da je potrebno uraditi sveobuhvatnu analizu i donijeti novi Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koji bi omogućio adekvatnu i pravedniju raspodjelu javnih prihoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti