al
Obuća: Stvaranje povoljnijeg privrednog okruženja prvi cilj na kojem ćemo raditi

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Obuća: Stvaranje povoljnijeg privrednog okruženja prvi cilj na kojem ćemo raditi

04.06.2019. 11:53 / Izvor: Fena

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde Aida Obuća na pres-konferenciji predstavila je Program rada Vlade BPK te ciljeve i politike BPK za 2019. godinu, koje je Vlada usvojila i uputila ih u skupštinsku proceduru.

Istakla je da su program rada Vlade i Ciljevi i politike BPK Goražde naslonjeni na Strategiju razvoja BPK Goražde za period 2018-2020. godina, kojom su definisane osnovne smjernice rada Vlade u četverogodišnjem periodu.

"Svi oni ciljevi koji su u toj strategiji definisani su ciljevi na kojima će dalje raditi i insistirati Vlada BPK Goražde i to je jedan kontinuitet kojem mi težimo od 2016. godine. Prvi cilj na kojem ćemo raditi jeste stvaranje što povoljnijeg privrednog okruženja, zasnovanog na konkurentnom razvoju privrede i privrednih subjekata", kazala je Obuća.

Dodala je da su programom rada Vlade definisani i drugi pravci na kojima će se raditi u ovoj godini.

"Ono na čemu ćemo mi insistirati jeste da BPK Goražde učinimo mjestom ugodnog življenja, poboljšamo sve one sadržaje koji život čine ugodnijim i boljim i osigurati upravljanje prirodnim resursima, uz akcenat da oni prirodni resursi kojima raspolaže BPK Goražde budu adekvatno iskorišteni", istakla je premijerka BPK-a.

Naglasila je da je jedan od prioriteta daljnja racionalizacija javne uprave uz povećanje njene efikasnosti, te da je jedan od najvažnijih ciljeva stvaranje ekonomske i fiskalne stabilnosti u BPK Goražde.

"U ovom procesu važnu ulogu imat će ministarstvo finansija. Svaki fening koji je doznačen iz budžeta BPK će se pratiti i kontrolisati njegova potrošnja. Na tome se već radi i puno je posla za budžetske revizore", istakla je Obuća.

Pojasnila je da se dio programa rada Vlade BPK odnosi na donošenje normativnih propisa, a drugi na stvaranje uslova za njihovo provođenje.

"Ispred nas je jedna aktivna budžetska i fiskalna godina, ali moram reći da je ona počela s jednim malim zakašnjenjem kada je u pitanju ova Vlada, s obzirom da je ovo aktivnost koja se morala provesti krajem 2018. i početkom 2019. godine. Mi ovdje kasnimo nekih pet mjeseci, ali nadam se da to neće predstavljati problem i i da ćemo moći sve ono što smo definisali kao prioritetni zadatak i programske aktivnosti realizirati u toku 2019. godine", zaključila je premijerka BPK Goražde.

Program rada Vlade BPK i Ciljevi i politike BPK za 2019. godinu bit će razmatrani na sjednici Skupštine BPK zakazanoj za 12. juni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti