Obuka zavarivača: Projekat koji smanjuje stopu nezaposlenosti u B. Krupi

12.02.2019. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Obuka zavarivača: Projekat koji smanjuje stopu nezaposlenosti u B. Krupi

Kroz projekt je ukupno mobilizirano 90 osoba za obuku, a 52 osobe su uspješno završile program obuke i stekle certifikate (42 osobe) za zanimanje zavarivač.

U Centru za podršku poduzetništvu Bosanska Krupa je 12. februara 2019. godine održana završna konferencija projekta “Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa” koji finansira Evropska unija.

Generalni cilj projekta je bio potaknuti zapošljavanje na prostoru općine Bosanska Krupa kroz sistematičnu asistenciju privatnom sektoru u procesu obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije radne snage. Kroz obuku i zapošljavanje 52 osobe, ovaj projekat je dao doprinos smanjenje ukupne stope nezaposlenosti u Bosanskoj Krupi. Kroz uspostavljanje lokalnog partnerstva i identificiranje potreba privatnog sektora za konkurentnom radnom snagom namjera je povećati ovaj broj na 150 lica u periodu od godinu dana nakon implementacije projekta posebno imajući u vidu kontinuirani rast metalnog sektora u Bosanskoj Krupi i Unsko-sanskom kantonu.

Kroz projekt je ukupno mobilizirano 90 osoba za obuku, a 52 osobe su uspješno završile program obuke i stekle certifikate (42 osobe) za zanimanje zavarivač (CERTIFIKAT EN ISO 9606-1 (EN 287-1)), te su se zaposlile ili su u procesu zapošljavanja.

Na početku projekta je uspostavljeno lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) Bosanska Krupa zaduženo za jačanje konkurentnosti radne snage koje se sastoji od javnog, privatnog i nevladinog sektora koji zajednički pokušavaju rješavati probleme radne snage. Projektne aktivnosti su rezultirale pripremljenom analizom regulatornog okvira za praktičnu nastavu u Unsko-sanskom kantonu i praktičnim preporukama za unapređenje zakonskog okvira dokumentima koji su upućeni Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, radi usvajanja i primjene u tehničkim školama ovog kantona.

U Centru za podršku poduzetinštvu u Bosanskoj Krupi je kroz projekt nabavljena sofisticirana oprema za simulaciju zavarivanja i provjeru vara, te obučeno osoblje lokalne mješovite srednje škole za praktičnu nastavu koja se odvijala u Centru.
Web platforma Centar za podršku poduzetništvu ((https://business-support-center.com/) koja je kreirana u okviru projekta omogućiti će privrednicima, kao i nezaposlenim licima da izraze svoje potrebe za radnom snagom.

Projekt je implementirala Općina Bosanska Krupa u suradnji sa partnerima PLOD Centar Bihać, Mješovita srednja škola „Safet Krupić“, JU „Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona“ i poduzećima Novi Most d.o.o., ACMA d.o.o., Krupa Kabine d.o.o., BOSANCAR d.o.o. i ZAH d.o.o.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa je jedno od 19 uspostavljenih lokalnih partnerstava za zapošljavanje u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg Evropska unija finansira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Više informacija o projektu Lokalna partnerstvo za zapošljavanje možete naći na http://www.partnerstvo.ba/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti