Obustavlja se eksproprijacija na izgradnji dijela Sarajevske zaobilaznice

25.04.2014. 14:05 / Izvor: eKapija.ba
Obustavlja se eksproprijacija na izgradnji dijela Sarajevske zaobilaznice

Obustavlja se postupak javnih nabavki za izgradnju dijela Sarajevske zaobilaznice LOT 3B zbog naredbe načelnika Općine Ilidža Senaida Memića o obustavi postupka eksproprijacije.

Obustavlja se postupak javnih nabavki za izgradnju dijela Sarajevske zaobilaznice LOT 3B zbog naredbe načelnika Općine Ilidža Senaida Memića o obustavi postupka eksproprijacije. Odgađanjem izgradnje LOT-a 3B doći će do otežanog saobraćajnog pristupa autocesti na Koridoru Vc iz pravca Sarajeva.

Javnom preduzeću Autoceste FBiH je dostavljeno Rješenje o zabrani postupanja u postupku eksproprijacije na Koridoru Vc kojim je načelnik Općine Ilidža svojim službenicima naredio da obustave sve aktivnosti u vezi sa eksproprijacijom nekretnina na trasi Koridora Vc.

Tokom postupka eksproprijacije JP Autoceste FBiH je nailazilo ucjenjivanje i nerazumjevanje načelnika Memića koji nije htio da provodi postupak eksproprijacije i uslovljavao dalji rad plaćanjem naknade za zemljište za koje ne postoji zakonska obaveza (plaćanje naknade Zemljoradničkoj zadruzi Ilidža za zemljište koje je u državnom vlastištvu). Ovim je preduzeće dovedeno u situaciju da ne može završiti postupak ekproprijacije na dijelu Sarajevske zaobilaznice na LOT 3B te okončati postupak ugovaranja na ovoj dionici.

U skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, postupak provođenja eksproprijacije radi izgradnje saobraćajne infrastrukture je prioritetan u odnosu na druge postupke eksproprijacije.

Podsjećamo da je dio Sarajevske zaobilaznice LOT 2A koji grade JP Ceste FBiH već godinama u problemima zbog neriješenih imovinskih odnosa i više bankrota izvođača radova na ovoj dionici.

JP Autoceste FBiH je o nastaloj situaciji obavijestilo Vladu Federacije BiH s obzirom da se radi o općem interesu za Federaciju BiH, Federalno pravobranilaštvo i Upravnu inspekciju Federalnog ministarstva pravde. Upućen je i dopis općinskom načelniku u kojem smo najavili podizanje krivične prijave protiv njega ukoliko nastavi sa realizacijom naredbe o obustavi postupka eksproprijacije čime se ugrožava javni interes.

Dio Sarajevske zaobilaznice koji grade JP Autoceste FBiH će biti završeno i pušteno u promet 01.07.2014. godine, ali će građanima biti otežan pristup iz grada Sarajeva na autocestu.

 

PREUZMI DOKUMENT:
Naredba_nacelnika_opcine_ilidza.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti