Obustavljena sva javna okupljanja i rad ugostiteljskih objekata u FBiH

17.03.2020. 22:03 / Izvor: Akta.ba
Obustavljena sva javna okupljanja i rad ugostiteljskih objekata u FBiH

Naredba se primjenjuje od srijede, 18. marta 2020. godine od 06:00h.

Prema posljednjim informacijama koje je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, upravo usmeno dobio od direktora Federalne uprave civilne zaštite i člana Federalnog štaba civilne zaštite, Federalni štab završava vanrednu sjednicu na kojoj su donešene brojne naredbe u vezi sa proglašenim stanjem nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Priprema se ukupno 20-ak naredbi, a premijer Nenadić je zbog velikog interesa javnosti tražio informacije o mjerama koje se odnose na zabranu rada određenih privrednih i drugih objekata, javnih okupljanja i drugo.

Federalni štab je donio naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja, obustavlja se rad svim ugostiteljskim objektima za pripremanje i prodaju hrane i pića, restoranima, pizerijama, slastičarnama, nargila-barovima, kafe-barovima, disko-barovi, čajdžinicama, kafeima.

Također je naređeno da se obustavljaju sve usluge kulturnih i sportskih institucija, rad muzeja, pozorišta, aktivnosti u koncertnim dvoranama, umjetničkim galerijama, rad kina, bazena, kupališta, spa-centara, fitnes centara.

Od naredbe su izuzeti restorani koji se bave pripremom i dostavom hrane, kao i narodne kuhinje, restorani u hotelima koji će pružati usluge samo za goste hotela, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Naredba se primjenjuje od srijede, 18. marta 2020. godine od 06:00h.

Vlada Kantona Sarajevo poziva sve institucije, privrednike, poslovne subjekte i građane Kantona Sarajevo da se u potpunosti pridržavaju donesenih naredbi. Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo će u skladu sa donesenim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, u saradnji sa nadležnim institucijama, pratiti provedbu naredbi i poduzimati neophodne mjere s ciljem zaštite zdravlja građana Kantona Sarajevo i drugih osoba koje se zateknu na području Kantona dok traje stanje nesreće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti