Obveznice Brčkog uvrštene na berzu

16.07.2009. 09:14 / Izvor: Nezavisne novine
Obveznice Brčkog uvrštene na berzu

Obveznice Brčko distrikta za izmirenje stare devizne štednje ukupne vrijednosti od oko 21 milion KM od 15.07.2009. godine su uvrštene na tržište Banjalučke berze, ali njima prvog dana nije bilo trgovanja zbog izostanka prodajne strane.

U Banjalučkoj berzi ocjenjuju veoma značajnim uvrštenje još jednog dužničkog instrumenta na tržištu kapitala RS. Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, navodi da je na njihovo službeno tržište uvršteno sedam emisija obveznica Brčkog po osnovu stare devizne štednje s rokovima dospijeća koji se, u zavisnosti od izdanja, kreću od 30. septembra ove do 30. septembra 2015. godine.

"Kamatna stopa svih emisija iznosi 2,5 odsto, što je identično nominalnoj kamati obveznica RS za staru deviznu štednju", ukazao je Lakić.

On je izrazio očekivanje da će biti tražnje za tim obveznicama, što bi, navodi, bio značajan podsticaj još većem prometu dužničkim hartijama od vrijednosti koje posljednjih mjeseci imaju sve veće učešće u ukupnoj trgovini na Banjalučkoj berzi.

"Cijena tih obveznica zavisiće od interesa investitora. Ako njima bude trgovano uz diskont u odnosu na nominalnu vrijednost investitori će ostvarivati prinos koji je veći od nominalne kamatne stope, kao što je slučaj s obveznicama RS", kazao je Lakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti