Obveznici što više da koriste elektronske usluge

16.03.2020. 14:33 / Izvor: SRNA
Obveznici što više da koriste elektronske usluge

Poreska uprava Republike Srpske poziva poreske obveznike da u narednom periodu, iz preventivnih razloga, što više koriste elektronske usluge i tako doprinesu borbi protiv širenja virusa korona.

Poreska uprava Republike Srpske poziva poreske obveznike da u narednom periodu, iz preventivnih razloga, što više koriste elektronske usluge i tako doprinesu borbi protiv širenja virusa korona.

Iz ove uprave je saopšteno da će, u skladu sa preporukama i preventivnim mjerama Vlade Srpske na zaštiti stanovništva od širenja virusa korona i u narednim danima biti na usluzi poreskim obveznicima, te da će njen rad biti organizovan u skladu sa pomenutim mjerama.

Kako se naglašava, poreski obveznici u Srpskoj, koji su registrovani za elektronske usluge Poreske uprave mogu elektronskim putem podnositi devet različitih vrsta poreskih prijava.

Riječ je o prijama: 1002 - mjesečna prijava poreza po odbitku, 1101 - godišnja poreska prijava za porez na dobit, 1104 - akontacija poreza na dobit, GPO 11 - godišnja prijava poreza po odbitku, PKT - godišnja prijava kontrolisanih transakcija, KT-poreska prijava za komunalnu taksu, PP-ON poreska prijava za ostale naknade, GRT-poreska prijava za posebnu republičku taksu te BT-prijava za boravišnu taksu.

"Osim toga, Poreska uprava Srpske je ranije pustila u rad i android mobilnu aplikaciju `e-PURS`, pomoću koje poreski obveznici putem mobilnih uređaja mogu pristupiti svojim poreskim evidencijama. Korišćenje i preuzimanje te aplikacije je potpuno besplatno, a aplikacija se može preuzeti sa `Gugl` prodavnice upisom naziva aplikacije -`e-PURS`", navodi se u saopštenju.

Iz Poreske uprave napominju da sva pitanja poreski obveznici mogu postaviti na mejl adresu kontakt@poreskaupravars.org i kontakt telefone objavljene na veb stranici ove uprave.

"Od naredne sedmice, biće omogućeno i elektronsko podnošenje Poreske prijave za malog preduzetnika, obrazac 1007, akontacija poreza na dohodak, obrasca 1008 i godišnje poreske prijave za porez na dohodak, obrasca 1004– poreska prijava za malog preduzetnika, a o čemu će poreski obveznici biti blagovremeno obaviješteni", navode iz Poreske uprave. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti