Očekivana dinamika uspostavljanja sistema e-registracije u RS-u

16.10.2019. 09:28 / Izvor: SRNA
Očekivana dinamika uspostavljanja sistema e-registracije u RS-u

Sagovornici su istakli da je Narodna skupština Republike Srpske na sjednici održanoj početkom oktobra usvojila zakonske pretpostavke za realizaciju navedenog projekta.

U Republici Srpskoj do sada su u skladu sa svim očekivanjima realizovane aktivnosti uspostavljanja sistema e-registracije poslovnih subjekata, rečeno je u Banjaluci na sastanku ministara u Vladi Srpske sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije /IFC/.

Na sastanku kojem su prisustvovali ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević i šef kancelarije IFC-a u BiH Lada Buševac, razgovarano je o utvrđivanju plana aktivnosti finalne faze za uspostavljanje sistema e-registarcije poslovnih subjekata, a koja se odnosi na izradu softverskog rješenja i nabavku pratećeg hardvera.

Sagovornici su istakli da je Narodna skupština Republike Srpske na sjednici održanoj početkom oktobra usvojila zakonske pretpostavke za realizaciju navedenog projekta, a u završnoj fazi je i digitalizacija sudske arhive, kao i aktivnosti za početak funcionisanja centra za izdavanje digitalnih sertifikata Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Na sastanku je rečeno da se uspostavljanje sistema e-registarcije poslovnih subjekata u Republici Srpskoj realizuje uz tehničku pomoć IFC-a, kao člana grupacije Svjetske banke, a u okviru projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou koji finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra pravde Slobodan Zec, pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske za IT Krsto Grujić i pomoćnik ministra za ekonomske odnose i saradnju Slobodanka Dubravac. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti