Očuvanje starih zanata treba biti prioritet

12.01.2017. 09:10 / Izvor: Oslobođenje
Očuvanje starih zanata treba biti prioritet

Vlast treba pomoći, ne samo poticajima već i malo boljim načinom finansiranja kako bismo očuvali obrtničku djelatnost.

Obrtnička djelatnost možda mnogima i nije najprivlačnija, ali u Bosni i Hercegovini još ima veliki broj onih koji se njome bave. Međutim, nije im lako. Posebno je velika borba za opstanak starih tradicionalnih zanata, ali kako nam je kazao predsjednik Obrtničke komore FBiH Mensur Bektić, aktuelizuju se i neki novi zanati kao što su mehaničari ili serviseri mobitela i LCD televizora.

MANJE KUPACA

"U zadnje vrijeme se gasi dosta starih zanata, među njima su obućari, krojači, oštrači noževa, a sve je više i starih tradicionalnih zanata koje je načeo zub vremena. Problem je i što vlast ne vidi da je to jedna vrlo osjetljiva kategorija koja treba da se zakonski uredi, da se pomogne, ne samo poticajima već i malo boljim načinom finansiranja kako bismo je očuvali od izumiranja. Sada čekamo da vidimo šta će nam donijeti novi zakon o doprinosima, ali imamo obećanja da će obrtnici njime biti rasterećeni", kazao je Bektić.

Iako se godišnje otvara veliki broj novih obrta, veliki broj njih se i zatvori, ali je generalni cilj Obrtničke komore da se makar zadrže postojeći.

"Malo je novih kupaca i sve je manje turista iz zapadnoevropskih zemalja, ali dolaze nam ovi sa Istoka koji na neki način to nadomjeste. U tom smislu bi Ministarstvo turizma trebalo da ponudi aranžmane koji su interesantni, a koji bi vratili turiste iz Evrope", kaže Bektić.

U posljednje vrijeme kantonalna ministarstva za privredu izdvajaju dosta novca za poticaje u zapošljavanju i samozapošljavanju, ali rezultati još nisu vidljivi mada se obrtnici nadaju da će se time poboljšati situacija.

"Za očuvanje starih zanata bi bilo dobro i da se odobri da svi obrti koji se time bave mogu, osim dva, da uposle i više radnika, pa oni koji prerastu obrtničku djelatnost neka idu u d.o.o. jer se time daje šansa da zanatlije izvrše edukaciju ljudi koji žele da se bave obrtima, a oni koji nauče taj posao će moći otvarati vlastite obrte koji će se baviti tradicionalnim zanatima", dodao je Bektić.

RJEŠENJE

U FBiH, kako je kazao, broj registrovanih obrtnika se kreće oko 50.000, nekada bude oko dvije hiljade više, nekad manje. U protekloj godini taj broj je iznosio oko 49.000, a najviše ih ima u Tuzlanskom kantonu - oko 11.000, te u Kantonu Sarajevo - 10.700. Tačne podatke za Republiku Srpsku nemamo, ali nam je Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS-a, kazao kako je stanje i u ovom entitetu isto.

"Jedno od rješenja za spas obrtničke djelatnosti svakako je suspenzija parafiskalnih nameta, jer sam siguran da bi to dovelo do otvaranja i do 5.000 novih radnji. Obrtnička djelatnost u BiH je već sada ugrožena i smatram da treba forsirati male zanatske usluge gdje možemo imati mala porodična preduzeća koja mogu preživjeti teško vrijeme koje nas čeka kada uđemo u EU", kazao je Bratić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti