Od 01. marta u Kantonu Sarajevo nove pogodnosti za korisnike Zavoda za zdravstveno osiguranje: Građani će moći da biraju lijekove!

13.02.2010. 12:49 / Izvor: Nezavisne novine
Od 01. marta u Kantonu Sarajevo nove pogodnosti za korisnike Zavoda za zdravstveno osiguranje: Građani će moći da biraju lijekove!

Građani u Kantonu Sarajevo od 1. marta, ukoliko kantonalna vlada to odobri, mogli bi da u apotekama odaberu lijek sa esencijalne liste za koji smatraju da je kvalitetniji, ali uz minimalnu doplatu, potvrdio je 12. februara 2010. godine Mahmut Đapo, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje KS.

Podsjetio je da bi, ukoliko Vlada KS donese odluku o utvrđivanju cijene lijekova, Zavod za zdravstveno osiguranje KS godišnje štedio oko 13 miliona KM, jer bi lijekovi bili dva do tri puta jeftiniji.

"Kontaktirali smo sve proizvođače lijekova i većina njih dala je zeleno svjetlo za sniženje cijene lijekova. Od ukupno 580 lijekova saglasnost nismo dobili za 53 lijeka, ali sve grupe lijekova smo pokrili. Besim Mehmedić, premijer KS, nam je obećao da će ova odluka na sjednici Vlade biti razmatrana nakon usvajanja budžeta", objasnio je Đapo.

Dodao je da će građani moći birati lijekove istog generičkog sastava, za koje smatraju da su bolji.

"Neće morati uzeti onaj koji im je propisan na receptu, nego će tražiti onaj za koji smatraju da je bolji. Dobili smo saglasnost proizvođača i za ovaj dio projekta, tako da će građani doplaćivati minimalni iznos. Nismo uspjeli dobiti saglasnost za sve lijekove, pa će građani biti obaviješteni za koje lijekove smo dobili saglasnost", objasnio je Đapo i naglasio da vjeruje da će Vlada KS usvojiti ovu odluku, jer će novcem koji bude ušteđen biti poboljšan zdravstveni sistem, ali i potpomognuta gradnja Ginekološko-akušerske klinike i Kardiohirurgije u Sarajevu.

Da bi ova odluka što prije ugledala svjetlo dana, podsektorska mreža Centra za promociju civilnog društva, nevladina organizacija "Sporazum plus" pokrenula je uličnu akciju prikupljanja potpisa.

"U KS na snazi su referalne cijene lijekova po odluci koju je 2003. godine nametnulo Ministarstvo zdravlja FBiH. Cijene lijekova od 2003. godine su znatno niže, zbog čega smo se i odlučili na ovu akciju. Koliko nam je poznato, da sada je novu odluku s nižim cijenama i mogućnošću izbora lijeka usvojio jedino Tuzlanski kanton. Očekujemo da će to usvojiti i KS, pa da će biti dobar primjer i ostalim kantonima u FBiH", istakla je Mirjana Sirćo, iz Centra za promociju civilnog društva.

Entitetski fondovi zdravstvenog osiguranja imaju različite kriterijume za izbor lijekova koji će biti uvršteni na liste, koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja.

Fond zdravstvenog osiguranja RS na listu lijekova koji se izdaju na recept uvrštava sve registrovane proizvođače istog lijeka, s tim da lijek finansira do nivoa referentne cijene, odnosno najniže veledrogerijske cijene zastupljenih proizvođača istog lijeka.

"U RS je spriječen monopolski položaj bilo kojeg proizvođača lijeka, kao što je slučaj u FBiH", kazali su u Fondu.

Oni su istakli da ukoliko se na listu stavlja lijek samo jednog proizvođača, osigurano lice za isti lijek drugog proizvođača mora da plati njegovu punu cijenu.

"Osigurana lica u RS imaju mogućnost da uzmu lijek koji ne moraju da plate, a ako uzimaju skuplji lijek, neće platiti njegovu punu cijenu, već samo razliku u odnosu na referentnu cijenu", kazali su u Fondu.

Prema njihovim riječima, favorizovanje bilo kojeg proizvođača, kao što je slučaj u FBiH, odnosno njegov monopolski položaj utiče na višu cijenu lijekova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti