Od 1. decembra godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava u RS

21.11.2018. 07:59 / Izvor: RTRS
Od 1. decembra godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava u RS

Ovlašteni anketari će sprovesti ovo istraživanje na osnovu plana rada Zavoda za ovu godinu.

Zavod za statistiku Republike Srpske će od 1. do 15. decembra sprovesti anketu godišnjeg istraživanja poljoprivrednih gazdinstava za 2018. godinu, kojom će biti prikupljeni podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, kao i o brojnom stanju stoke u Srpskoj.

Ovim istraživanjem će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama i metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, doći i do podataka o stočnoj proizvodnji, klanju stoke, proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu.

"Doći će se do podataka o prometu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površini kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta, te sredstvima i uslugama korištenim u poljoprivrednoj proizvodnji", saopšteno je iz Zavoda.

Iz ove institucije naveli su da će anketom na teritoriji Srpske biti obuhvaćeno oko 6.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

"Porodična gazdinstva su odabrana slučajnim izborom, a podaci za gazdinstva pravnih lica i preduzetnika biće prikupljeni izvještajnom metodom. Prikupljeni podaci koristiće se isključivo u statističke svrhe, a obezbijediće osnovu za izradu indikatora uporedivih na međunarodnom nivou", navode iz Zavoda.

Ovlašteni anketari će sprovesti ovo istraživanje na osnovu plana rada Zavoda za ovu godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti