Od 10. avgusta nova procedura za dobijanje švicarske vize

17.07.2020. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Od 10. avgusta nova procedura za dobijanje švicarske vize

Preko internet platforme Swiss-visa moguće je podnijeti samo zahtjeve za Šengen vizu (C viza).

Vanjskotrgovinska komora BiH obaviještena je putem Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini  da Regionalni konzularni centar u Beču  od 10. augusta 2020. godine uvodi novu proceduru podnošenja zahtjeva za vizu.

Kako bi izbjegli duga čekanja na šalteru, podnosioci zahtjeva za vizu C (profesionalni vozači u međunarodnom cestovnom prijevozu) moraju zakazati termin putem internetske platforme www.swiss-visa.ch. Bez zakazanog termina preko ove platforme, stranke neće biti uslužene na šalteru. Na toj platformi podnosilac zahtjeva za vizu može online popuniti zahtjev za vizu i istovremeno zakazati termin za lični dolazak u Konzularni centar.

Naknade za obradu zahtjeva moraju biti plaćene u gotovini na šalteru Regionalnog konzularnog centra. Podnosilac zahtjeva za vizu tom prilikom mora predočiti originalne dokumente (uključujući odštampani obrazac), zajedno sa fotografijom pasoša.

Podnosilac zahtjeva ne može sam promijeniti ili otkazati termin – u tom slučaju, potrebno je kontaktirati Regionalni konzularni centar.

Preporučuje se podnošenje zahtjeva za vizu najmanje dvije sedmice prije planiranog putovanja u Švicarsku. Zahtjev za vizu može se podnijeti najranije tri mjeseca prije datuma putovanja u Švicarsku.

Preko internet platforme “Swiss-visa” moguće je podnijeti samo zahtjeve za Šengen vizu (C viza).

Procedure za D vizu se razlikuju, te stoga nije moguće podnijeti online zahtjev. Podnositelj zahtjeva za D vizu može podnijeti svoj zahtjev lično od ponedjeljka do četvrtka (osim u dane praznika) između 9:00 i 12:00, bez prethodnog zakazivanja termina u Ambasadi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti