Od 12 zdravstvenih ustanova, Skupština KS podržala samo izvještaj Opće bolnice

16.05.2019. 07:35 / Izvor: Fena
Od 12 zdravstvenih ustanova, Skupština KS podržala samo izvještaj Opće bolnice

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo podržali su danas Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Opće bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš za 2018. godinu.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo podržali su Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Opće bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za 2018. godinu.

Izvještaji Psihijatrijske bolnice, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavoda za medicinu rada, "Apoteka Sarajevo", Doma zdravlja, Zavoda za sportsku medicinu, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova te Zavoda za javno zdravstvo nisu dobili dovoljan broj glasova.

Ministrica zdravstva KS-a Amela Sofić kazala je su sve zdravstvene ustanove u 2018. godini poslovale pozitivno, osim Javne ustanove Dom zdravlja (gubitak od 458.913 KM) i Zavoda za zaštitu studenata (gubitak od 130.766 KM).

Predsjedavajući Skupštine KS-a Elmedin Konaković (Narod i Pravda) kazao je da većina direktora tih ustanova 'šuti, trpi i radi', a da na tim pozicijama trebaju biti odlučni menadžeri koji će raditi u interesu pacijenata.

"Oni su se pomirili sa činjenicom da moraju raditi za promociju jedne osobe u zdravstvu", istakao je Konaković te dodao da većina direktora ne zaslužuje da bude na tim pozicijama.

Naglasio je da očekuje depolitizaciju zdravstvenog sistema u KS-u, a poseban iskorak očekuje u  Domu zdravlja.

Međutim, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Mirza Čelik kazao je da zadovoljan radom svih 12 institucija.

Šef Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Igor Stojanović istakao je da su glasali protiv svih izvještaja, osim za izvještaj Opće bolnice „Abdulah Nakaš“.

"Direktori su doveli svoje zdravstvene ustanove na 'rub propasti', jer nisu reagovali na raspodjelu novca ZZO. Čak su i svoje uposlenike doveli do toga da im građani ne vjeruju", poručio je.

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić izrazio je nezadovoljstvo radom zdravstvenih institucija te kazao da svi pokazatelji ukazuju na činjenicu da su u totalnoj krizi, iz koje ne vide izlaz.

Govoreći o Javnoj ustanovi Dom zdravlja, kao najveću grešku izdvojio je nestanak reagensa za preglede.

Stava je da neko treba odgovarati za takvu situaciju, jer su građani bili primorani dva puta plaćati istu uslugu te je poručio da je BiH generalno u problemima jer ne postoji sistema odgovornosti.

Zastupnica Naše stranke (NS) Neira Dizdarević kazala je da nisu zadovoljni radom direktora zdravstvenih ustanova, jer građani nisu mogli izvršiti osnovne laboratorijske pretrage.

"Između ZZO i direktora ustanova postoje mimoilaženja u smislu finansiranja potrebnih kadrova, jer koriste drugačije metodologije", poručila je Dizdarević te dodala da će insistirati na poboljšanju situacije u zdravstvu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti