Od 174 modela proizvoda namijenjenih bh. tržištu, 100 ih nije ispunjavalo sigurnosne zahtjeve

22.05.2021. 08:38 / Izvor: Večernji List
Od 174 modela proizvoda namijenjenih bh. tržištu, 100 ih nije ispunjavalo sigurnosne zahtjeve

Najčešće je riječ o elektroničkoj opremi, laserskim proizvodima i plutajućim proizvodima za rekreaciju.

Od 174 različita modela proizvoda plasiranih na tržište Bosne i Hercegovine, koji su tijekom prošle godine bili predmet inspekcijskoga nadzora i kontrola, 100 ih nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve.

Nadležne inspekcije entiteta i Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine su u okviru proaktivnoga nadzora realizirale neposredan inspekcijski nadzor poslovnih subjekata, koji je obuhvaćao kontrolu dokumentacije, vizualnu provjeru i uzorkovanje proizvoda za laboratorijska ispitivanja, poduzimanje mjera u ovisnosti o nalazu inspekcijskoga nadzora, izvještavanje o rezultatima inspekcijskoga nadzora.

Tijekom aktivnosti proaktivnoga nadzora nad tržištem realizirano je 213 inspekcijskih kontrola, u okviru kojih su administrativno, vizualno i laboratorijski kontrolirana 174 različita modela proizvoda (151 model proizvoda ispitan je u laboratorijima), od čega 100 modela (66,2%) nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve.

Kao rezultat navedenih aktivnosti, s tržišta je povučeno 2618 komada proizvoda, od čega je uništeno 1248 komada. Poslovni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih tijela, uskladili 3.535 komada proizvoda s propisanim sigurnosnim zahtjevima - navodi se u izvješću Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine.

Nadalje se ističe kako je Agencija u 2020. godini pokrenula sedam predmeta reaktivnoga nadzora nad tržištem.

Od ukupnog broja pokrenutih predmeta reaktivnog nadzora, u tri predmeta utvrđeno je kako se predmetni proizvodi nalaze na tržištu Bosne i Hercegovine. Kao rezultat ovih aktivnosti, s tržišta je povučeno 1486 komada nesigurnih proizvoda. - Provođenje proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem u 2020. godini na tržištu BiH rezultiralo je time što je pronađen 41 model nesigurnih proizvoda koji su predstavljali ozbiljan rizik za potrošače - navodi se u izvješću ove Agencije.

Najčešće je riječ o elektroničkoj opremi, laserskim proizvodima i plutajućim proizvodima za rekreaciju. Tu su još i igračke, proizvodi za djecu, kozmetička sredstva…

Odakle dolaze proizvodi Analizom rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem iz 2020. godine, utvrđeno je kako najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače vodi podrijetlo iz Kine (80%). Ti rezultati potvrđuju trend iz prethodnih godina, pri čemu je vidljivo kako roba kineske proizvodnje čini značajan udio opasnih proizvoda - navode iz Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine. Uz Kinu, zemlje podrijetla nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom su i Turska te Njemačka i Švicarska.

Vrste ozbiljnih rizika identificiranih kod proizvoda u proaktivnom i reaktivnom nadzoru su sljedeće: rizik od požara, opeklina i strujnog udara, zatim rizik od ozljeda oka i oštećenja vida, rizik od utapanja, kemijski rizik te mikrobiološki rizik.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti