Od komunalne takse oslobođeni obveznici koji prvi put registruju djelatnost, mali poduzetnici...

22.03.2021. 09:19 / Izvor: SRNA
Od komunalne takse oslobođeni obveznici koji prvi put registruju djelatnost, mali poduzetnici...

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama u RS stupio je na snagu 1. januara.

Skupština grada Prijedora je, izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama, ovu oblast uskladila sa novim zakonom čime su brojne kategorije oslobođene plaćanja ove obaveze.

Od plaćanja komunalne takse oslobođeni su obveznici koji prvi put registruju djelatnost, i to na period od 12 mjeseci od registracije, preduzetnici koji na osnovu odredaba Zakona o porezu na dohodak imaju status malog preduzetnika, kao i udruženja od javnog interesa za RS, a kojima je to svojstvo priznato u skladu sa aktom kojim se uređuje dodjela i prestanak statusa udruženja od javnog interesa, a ne nužno aktom Vlade, kao što je ranije bilo.

Plaćanja komunalne takse na isticanje poslovnog imena oslobođeni su obveznici koji se bave starim ili umjetničkim zanatima i domaćom radinosti, dok komunalna taksa za korištenje javnih površina za postavljanje karting-staza, zabavnih parkova, cirkusa ili za druge oblike privremenog korištenja iznosi jednu KM po metru kvadratnom dnevno.

Skupština grada Prijedora prihvatila je amandman da plaćanja komunalne takse budu oslobođene i niskokumulativne i deficitarne djelatnosti za period trajanja takvog statusa djelatnosti, kao i svi korisnici prava iz socijalne zaštite, budući da i tu mogućnost novi zakon daje lokalnim zajednicama.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama u RS stupio je na snagu 1. januara i njime je propisano da će jedinice lokalne samouprave uskladiti svoje odluke sa odredbama ovog zakona u roku od 90 dana od dana njegovog stupanja na snagu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti