Od koronavirusa 259 umrlih, skoro 12.000 oboljelih

01.02.2020. 11:02 / Izvor: Fena
Od koronavirusa 259 umrlih, skoro 12.000 oboljelih

​Broj zaraženih novim koronavirusom u Kini približio se cifri 12.000, a do sada je umrlo najmanje 259 oboljelih, objavile su kineske zdravstvene vlasti u subotu.

Broj zaraženih novim koronavirusom u Kini približio se cifri 12.000, a do sada je umrlo najmanje 259 oboljelih, objavile su kineske zdravstvene vlasti u subotu.

Zdravstvene službe u pokrajini Hubei, epicentru krize izazvane koronavirusom, saopćile su kako je samo u toj pokrajini zabilježeno 1.347 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih u Hubeiju porastao na 7.153, dok ih je u cijeloj državi 11.791.

Očekuje se kako će broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Kini biti još veći, kada i druge regije objave svoje posljednje statistike.

Više je država avionima evakuiralo svoje državljane iz Kine, uključujući Sjedinjene Američke Države, Japan, Južnu Koreju, Jordan i Veliku Britaniju.

Avion njemačke ratne avijacije u subotu ujutro je odletio iz Wuhana, kineskom gradu najteže pogođenom epidemijom, sa 130 osoba, 90 njemačkih državljana i 40 državljana drugih država.

Evakuirani će biti smješteni u karantin u kasarnama u blizini frankfurtskog aerodroma, prenosi Al  Jazeera Balkans.

Neke su države odlučile i ograničiti ulaz onima koji su putovali u Kinu kako bi spriječile širenje bolesti.

Sjedinjene Američke Države su u petak najavile nekoliko hitnih mjera u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa koji je buknuo u Kini, među ostalima zabranu ulaska strancima koji su u zadnjih 14 dana boravili u toj državi.

Od nedjelje u 23.00 sata po srednjoevropskom vremenu vlasti zabranjuju ulazak na teritoriju osobama koje nisu američki državljani a koje su boravile u Kini posljednjih 14 dana.

Za američke državljane bit će određena karantin ako su boravili u pokrajini Hubei posljednjih 14 dana.

Aviokompanije su otkazale stotine letova za i iz Kine, uključujući Air Canadu, Lufthansu, British Airways, Turkish Airlines, American Airlines, KLM i Air France.

U subotu su prekid letova za Kinu objavili i zračni prevoznici Australije i Novog Zelanda.

Australska aviokompanija Quantas Airlines objavila je kako obustavlja direktne letove između Sidneyja i Pekinga i Šangaja od 9. februara do 29. marta.

Air New Zeland je objavio da i on u istom razdoblju prestaje letjeti za Kinu.

Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španija su u petak objavile vijesti o prvim slučajevima oboljenja do koronavirusa u tim državama.

Više od 100 oboljelih nalazi se u dvadesetak država svijeta, a jedna studija kaže kako bi zaraženih moglo biti do 75.800.

Velika Britanija je u petak potvrdila svoja dva prva slučaja oboljenja od koronavirusa.

Oboljele su dvije osobe iz iste porodice i liječe se u Newcastelu.

Zvaničnici zdravstvenih službi nisu, međutim, objavili više pojedinosti o oboljelima.

Dva kineska državljana u Sibiru postala su prvi slučajevi oboljenja od koronavirusa u Rusiji.

Pacijenti se nalaze u Zabajkalskoj oblasti, na granici s Kinom, i Tjumenjskoj oblasti, na granici s Kazahstanom, rekla je zamjenica ruskog ministra zdravstva Tatjana Golikova.

Švedske zdravstvene vlasti su rekle da je u toj zemlji prvi puta dijagnosticirano oboljenje od koronavirusa kod pacijentice koje je nedavno posjetila Wuhan i vratila se u Švedsku 24. januara bez simptoma bolesti.

Pacijentica je kasnije kontaktirala zdravstvene službe zbog kašlja.

Ministarstvo zdravstva Španije je u petak objavilo kako je na Kanarskim otocima utvrđen prvi slučaj koronavirusa u toj državi.

Pacijent je dio grupe od pet osoba koja je u četvrtak izolirana i stavljena na posmatranje, nakon što je utvrđeno da su neki od njih bili u kontaktu s Nijemcem kojem je dijagnosticiran virus.

Japanski premijer Shinzo Abe naredio je ministrima da poduzmu dodatne korake u borbi protiv epidemije novog koronavirusa koja se širi u toj državi.

Istakao je potrebu da se ljudima širom Japana osiguraju neophodni medicinski pregledi i oprema, uključujući maske, s obzirom na to da su slučajevi koronavirusa potvrđeni u različitim dijelovima države.

-Tražim da ministri osmisle mjere kako da iskoriste sredstva iz budžeta i primijene ih u najkraćem roku - rekao je Abe na sjednici na kojoj se raspravljalo o odgovoru Vlade na širenje epidemije.

Premijer je istakao kako koronavirus ima ogroman utjecaj na turizam, ekonomiju i društvo u cjelini, prenosi japanska agencija Kyodo.

U Japanu je potvrđeno 17 slučajeva koronavirusa, a Vlada je zvanično klasificirala virus kao određenu zaraznu bolest, što omogućava vlastima provođenje raznih mjere, među kojima je prinudna hospitalizacija.

Troškovi lijekova pacijenata koji budu prisiljeni ležati u bolnici plaćat će se iz budžeta.

Kako bi spriječio širenje smrtonosnog virusa, Japan je počeo odbijati ulazak u zemlju stranim državljanima koji imaju koronavirus.

Zabrana uključuje i one koji nemaju simptome, ali su u protekle dvije sedmice boravili u kineskoj provinciji Hubei i njenom glavnom gradu Wuhan, epicentru epidemije.

Facebook radi na tome da spriječi širenje dezinformacija i potencijalno štetnih sadržaja o koronavirusu, nakon što su na društvenim mrežama počele kružiti lažne vijesti o epidemiji, saopćeno je iz te američke kompanije.

Iz kompanije navode kako će ta društvena mreža početi uklanjati postove s lažnim tvrdnjama ili teorijama zavjere o novom virusu.

Fokus će biti na postovima u kojima se ljudi odvraćaju od liječenja ili u kojima se iznose opasne tvrdnje o lijekovima, prenosi AP.

Dodaje se kako će Facebook ograničiti i širenje postova za koje je preko alata te mreže otkriveno da su lažni i kako će korisnicima koji su ih postavili biti poslate notifikacije.

Korisnici koji traže informacije o virusu na Facebooku ili oni koji kliknu na odgovarajući hashtag na Instagramu primit će pop-up s mjerodavnim informacijama o virusu.

Na vrhu strane na kojoj korisnici primaju nove vijesti nalazit će se informacije o epidemiji na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti